Mihai Tudose explică ”pe românește” finanțele țării: ”Sunt două componente. Dacă ANAF nu-și face treaba, apar probleme”

Europarlamentarul Mihai Tudose a explicat că există discuții pe mai multe teme în coaliție, dar partenerii de la PNL și UDMR resping unele soluții propuse de PSD.

26 apr. 2023, 10:01
Mihai Tudose explică ”pe românește” finanțele țării: ”Sunt două componente. Dacă ANAF nu-și face treaba, apar probleme”

Tudose a precizat că PSD ar dori impozitarea progresivă, dar această soluție este respinsă din start de către colegii de coaliție. De asemenea, europarlamentarul a explicat că România are o mare problemă la nivel de colectare și de aici apare deficitul la bugetul de stat.
„Din în măsurile astea, din câte știu eu, nimic nu-i bătut în cuie. Este o propunere a PSD-ului, se pare că încă neacceptată sau refuzată din start de parteneri atât de PNL, cât și de UDMR în ceea ce privește impozitarea progresivă la pentru veniturile cumulative obținute de la stat, pensie cu salariu.

Eu sunt în continuare adeptul impozitării progresive la toate tipurile de venit, cu niște praguri de bun simț la impozitare progresivă, cum este în toată lumea civilizată”, a spus Mihai Tudose la Antena 3.

Tudose susține că România are probleme majore la colectare

În continuare, acesta a indicat două probleme majore cu care se confruntă economia României în acest moment.

„Noi am rămas singurii pe lângă, ca să spun așa, da, acesta este doar un capăt al problemei. Al doilea capăt îl reprezintă și colectarea. Atât timp cât avem TVA necolectați sau accize necolectate, mi-e greu să cred că suntem foarte în regulă să vorbim de tăieri de salarii sau de personal, atâta timp cât statul nu colectează.

Hai să o spun mai pe românește. Structura de finanțe a României are două componente mari, să zic așa. Partea de ministru de finanțe care „cheltuie” banii, deci repartizează banii care se cheltuie și partea de colectare, adică cel care aduce banii la buget, ANAF-ul. Atât timp cât ANAF-ul nu-și face treaba cum trebuie, apar probleme la cheltuială.

Evident, ca într-o familie, când cel care aduce banii în casă nu prea aduce pe toți, începi să tai din porția de mâncare.

Atâta timp cât ne împrumutăm sau ne-am împrumutat cu sumele pe care le știți foarte bine și la un moment dat era în pericol să atingem acel prag critic de 50% din deficitul o să ajungă la 50% din buget, e complicat. Ideea e să n-ajungem să fie gravă, fiindcă dacă ajungem să fie gravă, e ca atunci când încep să strănuţi, hai să luăm o pastiluță, să luăm două pastiluțe, să mai stăm un pic la cald. Că dacă o lăsăm de capul ei ajungem în spital”, a mai spus Mihai Tudose.

În continuare, Mihai Tudose a explicat cum ar putea fi aplicate legal aceste măsuri de austeritate şi a subliniat că este nevoie şi de o dezbatere în Parlament.

Citește și: Rareș Bogdan: „Nu e normal ca un membru de CA de la stat să aibă 12.000 euro sau un fost angajat din minister trei pensii”

”Pe impozitare progresivă, aicea suntem diametral puși. Restul sunt mici nuanțe, cu blocat angajări, dar și aici nu putem să blocăm angajările de exemplu, în sănătate, fiindcă statul este principalul angajator la noua generație, de mediu și, de asemeni, în învățământ, statul este principalul, dacă nu chiar singurul angajator la noile generații de cadre didactice. Nu putem vorbi de o blocare aşa otova.

Este evident şi a spus și dl. președinte Ciolacu, astăzi, că este nevoie și dezbatere în Parlament care poate să fie și în 2-3 săptămâni, o lună.

Nu poți modifica anumite legi prin ordonanță, trebuie tot prin lege. Deci trebuie să vină în Parlament. Liderul UDMR, se referă la trista experiență a domnului prim-ministru Boc care a tăiat 25% din salarii și au fost câștigate apoi în instanță și statul a trebuit să dea banii înapoi.

Și aicea impozitarea progresivă este un lucru care aduce bani la stat, face dreptate socială, dar, nu umblă la venituri.

Fiindcă dreptul câștigat la pensie, că despre asta vorbim și în general, de venituri, dreptul câștigat e câștigat. Politica de fiscală a țării, de impozitare poate fi modificată fără să atingi acest drept.

Când eram prim-ministru mi-a venit o delegație a Fondului Monetar care mi-a explicat cum o să fac eu deficit de 5%. Eu le-am spus atunci și am spus și public atunci că dacă ia după această informație ei, eu îi dau în judecată pentru manipulare de piață etc”, a mai spus Mihai Tudose.

Citește și: Cum se manifestă austeritatea în Guvern: un ministru taie cheltuielile dar vrea ca suma să fie rambursată