Mihai Tudose: „Nu suntem pă lux şi bogăţie, cu 200 de becuri în curte, cu reflectoare pe casă şi ghirlande, să vadă lumea că sunt şmecher”

România poate să o ducă pe picioarele ei fără probleme această iarna, este de părere fostul premier al României, acum europarlamentar PSD.

17 sept. 2022, 13:11
Mihai Tudose: „Nu suntem pă lux şi bogăţie, cu 200 de becuri în curte, cu reflectoare pe casă şi ghirlande, să vadă lumea că sunt şmecher”

Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat la Prima TV că românii nu au împuşcat doi oameni în ziua de Crăciun pentru că au ţinut poporul în frig şi foame, ca acum să o ia de la capăt cu restricţiile la energie, precizând că ţara noastră poate duce pe picioarele ei fără probleme această iarnă.

Mihai Tudose a fost întrebat dacă este de acord ca românii să facă economie la energie electrică. “Partea de economie energetică, de eficienţă energetică, este binevenită din toate punctele de vedere. Au fost blocurile făcute pe vremea aia înainte de 90, aţi văzut ce înseamnă anvelopare, la asta se referă până la urmă. Nu fac economie dacă sting un bec sau dacă dau centrala la 19 grade, în condiţiile în care eu pierd foarte multă energie, prin pereţi, prin geamuri, la clădirile publice, la locuinţele persoanelor. Sunt proiecte şi programe europene, sunt bani europeni, facem anvelopare, eficienţă energetică, ca să vorbim în limbaj de Bruxelles. Asta e în regulă. Şi atunci, cu eficienţă energetică, câştigi 15- 20 – 30%, în anumite cazuri, reduci consumul ceea ce uşurează şi povara financiară pe consumator, că plăteşte mai puţin, devine mai eficient. Lucrurile au evoluat, au alt randament, acea eficientizare energetică dusă până  la capăt. Dar ideea asta de a economisi, de a sta pe întuneric, de a sta în frig, nu sunt de acord”, a afirmat Mihai Tudose la emisiunea Insider Politic. 

Mihai Tudose critică UE: „A gestionat prost crizele. A fost ca şi cum un medic îţi dă pastila când trebuia sa te opereze şi te operează când tu deja ai murit”
El a mai fost întrebat dacă România poate reveni la perioada comunistă în care era frig în locuinţe, iar lumina era oprită mai multe ore pe zi.

“Nu se poate aşa ceva. Am împuşcat noi, poporul român, doi oameni în ziua de Crăciun, fiindcă au ţinut poporul în frig şi foame, ca să o luăm de la capăt? Şi nu  se poate aşa ceva”, a explicat Mihai Tudose.

El susţine că România nu poate ajunge în această situaţie fără să îşi dorească şi a precizat pe ce se bazează.

“Pe resursele României. Deci România poate să o ducă pe picioarele ei fără probleme această iarna. Dacă nişte oameni nu închideau capacităţi de producţie,  jucam acum într-o piaţă, în condiţiile în care producţia de energie din România este controlată, deţinută sau controlată majoritar de stat în proporţie de 80 -85%”, a menţionat Tudose.

El a mai fost întrebat dacă face economie la energie. “Nu fac economii, nu fac risipă. Nu mă întrebaţi dacă fac economie la apă când spăl vasele. Fac nemaipomenit că nu le spăl eu. (…) Ideea de a face partea asta de risipă, lux sau cum spun românii, pă lux şi bogăţie, mi-am pus 200 de becuri în curte, cu reflectoare pe casă, îmi pun şi ghirlande şi las toată noaptea lumina aprinsă, ca să vadă lumea că sunt şmecher. Dacă eşti şmecher, plăteşte-o. Şi atunci sunt de acord cu chestia asta. Până la 255, până la 300 de megawaţi e subvenţionat, îţi pui luminiţe în curte şi stroboscoape pe acoperiş, te rog frumos, plăteşte-o”, a transmis Tudose.

Mihai Tudose insistă cu demisia lui Virgil Popescu: „Trebuia să plece demult!”
Europarlamentarul PSD Mihai Tudose crede că trebuie să uităm de solidaritatea europeană deoarece în momentele de criză scapă cine poate. El a precizat că România va fi solidară, dar că nu o să fie niciodată de acord să tăiem 15 – 20 la sută din consumul României pentru a salva pe altcineva.
Mihai Tudose a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, cum vede ideea de solidaritate europeană.

“Uitaţi-o! În momente de criză, scapă cine poate. (…) V-am dat exemplu cu măscuţele, cu vaccinurile. Întâi eu cu ţara mea. Niciuna nu a zis am nevoie de zece pastile pentru zece bolnavi, am zece pastile şi îmi opreasc eu cinci şi îşi dau şi ţie cinci. Întâi mi-am dat la ai mei şi după aia mai vedem. Dacă mai am două, îşi dau şi ţie una”, a afirmat Tudose.
El a explicat şi de ce nu a fost luată decizia plafonării preţului pentru gazul rusesc.  “Eu am înţeles că sunt directivele mari, umbrela mare, care dusă la absurd câteodată, bă, e ok, e în regulă să fim verzi, să nu poluăm, să cumpărăm toţi morcovii la acelaşi preţ să fie egalitate. E în regulă. Europa a fost construită altfel, noi aveam resursele noastre, alţii erau dependenţi aproape total de gazele ruşeşti: Germania, Polonia, Ungaria, Bulgaria. Plafonarea aducea după sine, fiindcă aşa a spus Rusia, dacă le plafonaţi, nu vă mai dăm deloc. Aţi scăpat de grija preţului că nu vă mai dau marfa. Şi atunci băieţii aceia trebuiau să se ducă acasă şi să spună: ”Noi am fost foarte şmecheri, am plafonat gazul, dar nu mai avem de mâine”. Vine iarna”, a transmis europarlamentarul PSD.

Realizatorul a remarcat faptul că Europa cumpără gaz care alimentează maşinăria de război a Rusiei. “9% este ponderea gazului rusesc în Europa astăzi din 40%. S-au mai schimbat lucrurile. Ăla care şi-a construit toată economia când lua gaz de şase ori mai ieftin decât luau alţii ceea ce le potenţa competitivitatea economică, produsele lor erau mai ieftine şi aduceau mai mult profit, atunci nu eram solidari? Nu prea eram nu? Ei s-au bazat doar pe sursa aia şi acum au o problemă. Noi, care nu am beneficiat de beneficiile, scuzaţi jocul de cuvinte, de atunci, acum stăm un pic mai în picioare. E o problemă, trebuie să fim solidari. Am înţeles, o să fim solidari. România a exportat alaltăieri două mii de megawaţi. În regulă dăm la export, dar nu o să fiu niciodată de acord să tăiem 15 – 20 din becurile sau din consumul României ca să salvăm pe altcineva”, a mai afirmat Mihai Tudose.