Deputatul PNL Mihai Voicu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. El a fost suspendat din partid

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat joi pe deputatul PNL Mihai Voicu, fost ministru delegat pentru relația cu Parlamentul, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. DNA l-a acuzat pe Voicu că le-a impus membrilor de partid să plătească pentru campania electorală dacă voiau să candideze pe un loc eligibil. Decizia nu este definitivă. 

20 iun. 2019, 11:30
Deputatul PNL Mihai Voicu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. El a fost suspendat din partid

UPDATE. Voicu se retrage definitiv din politică. „M-am autosuspendat din calitatea de membru de partid și mă retrag definitiv din politică. Sentința nu este definitivă, dar este un gest normal pe care trebuie să îl facă oricine se află în această situație”, a explicat Mihai Voicu pentru Digi24.

„Condamnă pe inculpatul Voicu Mihai Alexandru la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. (…) Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani”, se arată în minuta Înaltei Curți.

Decizia poate fi contestată.

Totodată, ICCJ l-a condamnat pe Dan Lucian Ştefan Mogoş la doi ani de închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei sau a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, şi i-a interzis exercitarea unor drepturi. 
 
„În baza art. 81 din Codul penal din 1969 suspendă condiţionat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, stabilit în condiţiile art. 82 din Codul penal din 1969”, scrie în decizia ICCJ.
 
Constantin Cosmin Enea a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru spălare a banilor, şi interzicere a unor drepturi. Executarea pedeapsei sale a fost suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de 5 ani.
 
Inculpata S.C. Coliseum SA a fost condamnată la pedeapsa de 10.000 de lei amendă penală, pentru complicitate la infracţiunea de spălare de bani, primind şi pedeapsa complementară a suspendării activităţii pe o durată de 3 luni. 
 
„În baza art. 112 alin. 1 lit. e din Codul penal confiscă de la inculpaţii Voicu Mihai Alexandru şi Mogoş Dan Lucian Ştefan suma de 133.769,80 lei (câte 66.884,90 lei de la fiecare) şi de la inculpaţii Enea Constantin Cosmin şi S.C. Coliseum S.A. suma de 156.680,20 lei (câte 78.340,10 lei de la fiecare)”, a mai decis ICCJ.
 
Totodată, instanţa a menţinut măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţele din 15 şi 20 decembrie 2017 în dosarul nr. 87/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, în limita sumelor de bani confiscate de la fiecare dintre inculpaţi. 
 
De asemenea, inculpaţii au fost obligaţi la plata sumei de câte 5.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. 
 
Mihai Voicu a fost trimis în judecată, în decembrie 2017, de procurorii DNA, pentru că, în calitate de președinte al unei organizații județene de partid și vicepreședinte al aceleiași formațiuni politice la nivel național, beneficiind de ajutorul lui Mogoș Dan Lucian Ștefan (secretar general), și-ar fi folosit influența și autoritatea determinate de funcțiile deținute, pentru a impune membrilor Biroului permanent teritorial criterii nestatutare, în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuții individuale.

„Concret, „donațiile” respective condiționau candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna anului 2012 sau susținerea politică pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o instituție publică. Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizației de partid au fost determinați să remită diverse sume de bani (între 5.000 – 20.000 lei) în valoare totală de 290.450 lei. Din această sumă de bani, inculpatul Enea Constantin Cosmin a primit 156.680 lei pentru a fi folosiți la achiziționarea de materiale promoționale ce urmau a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012. Din această sumă, în realitate au fost folosiți în scopul menționat mai sus doar 24.873 lei, restul fiind însușiți de inculpatul Enea Constantin Cosmin prin intermediul SC Coliseum SA”, potrivit comunicatului DNA de la acel moment.

Ludovic Orban: Mihai Voicu nu mai este membru al PNL. E suspendat din această calitate

Ludovic Orban a declarat joi că Mihai Voicu nu mai este membru al PNL, această calitate fiindu-i suspendată, conform prevederilor statutului partidului.

„Vom aplica prevederile statutare. Având prevederi clare legate de situaţia aceasta, dacă un membru al PNL are o condamnare în instanţă este suspendat din calitatea de membru, îşi pierde calitatea de membru, pe care o dobândeşte numai dacă este achitat de instanţa de fond. Practic Mihai Voicu nu mai este membru al PNL. E o consecinţă directă, dar ca să fie clară probabil o să luăm act în reuniunea Biroului Executiv”, a afirmat Ludovic Orban, joi, pentru Mediafax.

Liderul PNL a adăugat că pierderea calităţii de membru al partidului nu duce automat la pierderea calităţii de deputat, în cazul lui Mihai Voicu. Acesta a mai spus că liberalii vor lua act de suspendarea lui Voicu, la următoarea şedinţă a Biroului Executiv al formaţiunii.

„În legătură cu mandatul său de deputat, faptul că nu mai este membru nu duce la pierderea calităţii de deputat. Până se va pronunţa decizia definitivă a instanţei, Mihai Voicu nu mai este membru al PNL. Revine în calitatea de membru numai dacă este achitată. Dacă este condamnat şi în instanţa de apel atunci îşi pierde definitiv calitatea de membru al PNL şi nu se mai poate reînscrie până la reabilitare”, a conchis Orban.