Mihai Voicu: Senatorii să dea curs cererii justiției în cazul Titus Corlățean

Deputatul liberal Mihai Voicu consideră că ar fi normal ca toate grupurile parlamentare din Senat să dea un vot pentru cererea de începere a urmăririi penale în cazul lui Titus Corlățean. 

16 mai 2016, 11:36
Mihai Voicu: Senatorii să dea curs cererii justiției în cazul Titus Corlățean

Mihai Voicu susține că fostul ministru de Externe a fost doar un executant al ordinelor primite de la premierul de la acea vreme Victor Ponta.

„Astăzi, la mai mult de un an de la alegerile prezidențiale, începem să tragem speranțe că vom afla adevărul despre ceea ce a însemnat blocarea votului din diaspora. Eu nu doresc în mod special răul domnului Corlățean, mai ales că acesta, cu siguranță, a fost mai degrabă un executant al ordinelor primite de la prim-ministrul Victor Ponta care era și candidatul PSD la acele alegeri”, a declarat Mihai Voicu, luni, la Camera Deputaților, citat de Agerpres.

El a adăugat că partea juridică a acestui caz nu implică decât un singur lucru din partea politicienilor „și anume ca senatorii de la toate grupurile parlamentare să voteze în continuarea cercetărilor”. „Mai departe nu mai ține de noi, de oamenii politici, ci ține de cei care cercetează aceste fapte”, a explicat Mihai Voicu.

Întrebat ce ar fi trebuit să facă Titus Corlățean la momentul alegerilor prezidențiale, având în vedere că în acea perioadă s-a afirmat public faptul că era de competența BEC să mărească sau nu numărul de secții de votare din străinătate, liderul liberal a spus: „MAE este responsabilul. Și de aceea această solicitare, administrativ vorbind are o logică”.

„Politic, responsabil este Victor Ponta. Nu îl învinovățesc politic pe Titus Corlățean de ceva. Este clar că responsabilul politic este Victor Ponta, secondat de Liviu Dragnea, cel care îi conducea campania electorală. Însă, legal, MAE este cel care se ocupă de votul în străinătate. MAE este cel care putea să regleze, fără modificări ale legii, aceste voturi. Putea să organizeze acces multiplu la aceste secții de votare, putea să organizeze spații sau încăperi mai mari, putea să organizeze în aceeași incintă a ambasadelor sau consulatelor secții de votare care să permită votul mai facil. Dar, toate lucrurile acestea nu trebuie să le descoperim noi, trebuie să le descopere cei care le anchetează. Pe noi ne interesează să devoalăm oficial cum PSD a folosit acest vot pentru a încerca să câștige nelegal alegerile prezidențiale”, a susținut Voicu.

Citeşte şi: DNA cere avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale faţă de Titus Corlăţean în Dosarul Diaspora

Liberalul a subliniat că „partea politică” este una „extrem de importantă”. „Este normal ca noi toți dar mai ales concetățenii noștri din diaspora să afle cum a încercat PSD să câștige prin mijloace dincolo de limita legii alegerile prezidențiale și acestea au fost două: blocarea votului din diaspora și aprobarea, la propunerea lui Liviu Dragnea, a legii traseismului politic”, a mai spus el.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale față de senatorul Titus Corlățean, fost ministru de Externe, în dosarul diaspora. Potrivit unui comunicat al DNA, Kovesi a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Corlățean în legătură cu săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul și împiedicarea exercitării drepturilor electorale.