Mihail Gorbaciov, în stare gravă la spital. Boala de care suferă ultimul preşedinte URSS care a contribuit decisiv la detronarea lui Ceauşescu

Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, se confruntă cu grave probleme de sănătate. Un celebru economist l-a vizitat în spital pe influentul lider rus a cărui stare de sănătate se înrăutăţeşte.

03 iul. 2022, 14:34

În vârstă de 91 de ani, Mihail Gorbaciov a fost diagnosticat cu diabet şi este supus dializei deoarece are probleme cu rinichii, a anunţat agenţia ucraineană Unian pe canalul său de Telegram.

Anterior, starea de sănătate a lui Mihail Gorbaciov se înrăutăţeşte, a precizat economistul Ruslan Grinberg, care l-a vizitat în spital pe fostul lider al USRSS, conform publicaţiei Lenta.ru.

De altfel, Fundaţia Gorbaciov a confirmat încă de pe 20 iunie că fostul preşedinte al URSS are probleme de sănătate,  precizând că suferă de o boală de rinichi și este în tratament și a legat starea actuală a politicianului de 91 de ani de vârstă.

Citeşte şi: Mihail Gorbaciov, declaraţia care dă fiori lumii: „Pericolul este imens atât timp cât există arme nucleare”

Mihail Gorbaciov, în stare gravă la spital. Artizanul politicilor „perestroika” şi „glasnost” a contribuit la înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu

Mihail Gorbaciov a fost președintele Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. În calitate de conducător de facto al ţării, Gorbaciov a încercat să reformeze Partidul comunist rus şi economia aflată prin introducerea politicilor „glasnost” („transparență”), perestroika („reconstrucție”) și uskorenie („accelerarea” dezvoltării economice), măsuri lansate oficial la cel de-al XXVII-lea Congres al Partidului Comunist din februarie 1986.

Tentativele sale de reformă au dus la încheierea Războiului Rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990, potrivit Ziare.com.

În 1996, Gorbaciov a participat la alegerile prezidențiale din Rusia, dar a obținut numai 1% din voturile exprimate, probabil datorită animozităților legate de disoluția Uniunii Sovietice. În timpul turneului electoral, el a primit un pumn în față de la un necunoscut.

Mai mult, Mihail Gorbaciov este cunoscut pentru faptul că a pus capăt cursei înarmării dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite. În schimb, istoricii şi politologii susţin că pe Gorbaciov îl urmăreşte dezintegrarea URSS, la 25 decembrie 1991. În rândul ruşilor, există multe persoane care îl consideră pe Gorbaciov responsabil personal de ceea ce actualul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, a numit ”cea mai mare catastrofă a secolului al XX-lea”.

Nostalgicii ruși ai comunismului îl acuză de trădare, iar pe reţelele sociale din Rusia circulă materiale video despre consecinţele prăbuşirii USRR pentru cetăţenii ruşi.

Citeşte şi: Dosare CIA desecretizate. România a cerut ajutor SUA după accidentul nuclear de la Cernobîl, iar Gorbaciov nu a fost suficient informat