Mihnea Motoc, la bilanţul MApN pe 2015: Avem nevoie de creşterea reală a capacităţii de apărare

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a declarat joi că este greu de vorbit despre o apărare credibilă fără resurse adecvate, el precizând că suplimentările bugetare nu sunt vizate "de dragul suplimentărilor", ci pentru a se realiza o creştere reală a capacităţii de apărare.
Filip Stan
03 mart. 2016, 19:15
Mihnea Motoc, la bilanţul MApN pe 2015: Avem nevoie de creşterea reală a capacităţii de apărare

„Nu vizăm suplimentări de dragul suplimentărilor, nu vizăm creşteri numai pentru că aşa se solicită la nivel NATO, deşi recomandările aliate sunt perfect justificate şi pe măsură ce sunt urmate de tot mai multe naţiuni suntem cu toţii mai siguri. Avem, însă, nevoie de ele pentru a pune efectiv la lucru aceste resurse pentru creşterea reală a capacităţii noastre de apărare”, a afirmat Motoc, la bilanţul MApN pe 2015.

El a spus că 2015 a fost un an de progrese reale în restabilirea capacităţii operaţionale a Armatei, amintind despre decizia creşterii bugetului Apărării astfel încât să ajungă la 2% din PIB.

„E greu de vorbit de o apărare credibilă fără resurse adecvate. Avem nevoie să investim prioritar în multe domenii pentru a converge mai rapid cu media europeană, dar nimic din toate acestea nu fac mult sens dacă nu le putem securiza prin investiţie solidă în apărare”, a adăugat ministrul, conform Agerpres.

Acesta a prezentat succint realizările din domeniul apărării în anul 2015: 96 de programe de achiziţii, 400 de exerciţii naţionale şi multinaţionale, 764 de militari dislocaţi în teatrele de operaţii, 99,88% grad de execuţie bugetară.

Mihnea Motoc a arătat că, în 2015, eforturile sistemului de apărare au urmărit patru direcţii majore. Prima a ţinut, potrivit ministrului, de restabilirea capacităţii operaţionale. „Avem nevoie critică de forţe mai bine instruite şi înzestrate implicit, mai interoperabile”, a precizat demnitarul.

El a amintit că în 2015 au fost planificate şi desfăşurate peste 400 de exerciţii, dintre care mai mult de 100 cu caracter multinaţional, dar şi opt exerciţii de mobilizare. În ceea ce priveşte înzestrarea Armatei, în 2015 au fost dirijate în această direcţie, potrivit ministrului, circa 2 miliarde lei, ceea ce a permis demararea unor programe de înzestrare noi, „esenţiale pentru acoperirea unor deficite operaţionale critice”.

Motoc a amintit, printre achiziţii, de avioanele multirol, avioanele scurt-mediu curier Spartan, transportorul blindat 8×8 Piranha, al treilea elicopter IAR 330 Puma Naval, dar şi de instalarea sistemului de război electronic pe cea de a doua aeronavă C-130.

Demnitarul a precizat că marja bugetară a făcut posibilă iniţierea de noi programe de înzestrare în 2015 ce vor fi continuate anul acesta: sisteme de rachete antitanc portabile, platforme de transport multifuncţionale, revitalizarea sistemului HAWK PIP III şi altele.

O altă direcţie a ţinut de afirmarea profilului puternic de ţară în NATO şi UE, iar o a treia de aprofundarea parteneriatelor strategice. Referindu-se la această din urmă direcţie, Motoc a menţionat Parteneriatul strategic cu SUA, dialogul strategic cu Franţa şi Polonia, dar şi cooperarea cu Turcia. Ultima direcţie urmărită în 2015 a vizat, potrivit ministrului Apărării, creşterea calităţii vieţii şi a atractivităţii profesiei militare.

Potrivit MApN, instituţia militară a asigurat condiţii materiale şi financiare rezonabile pentru satisfacerea nevoilor de locuit ale personalului, drepturile de hrană şi echipare s-au asigurat conform prevederilor legale, iar recuperarea, recreerea, refacerea fizică şi psihică a personalului Armatei şi familiilor acestuia s-au realizat în sanatorii, cabane militare şi alte facilităţi recreative.

În ceea ce priveşte priorităţile MApN pe 2016, acestea au în vedere alinierea structurilor Armatei şi a managementului resurselor sale umane la cele mai bune practici ale NATO şi la consecinţele generate de noul mediu de securitate. De asemenea, se va urmări consolidarea prezenţei NATO în România prin operaţionalizarea şi asigurarea funcţionării optime a structurilor aliate de comandă şi control constituite pe teritoriul naţional. Achiziţionarea de echipamente/ tehnică critice pentru înzestrarea structurii de forţe şi revitalizarea unor sisteme de echipamente şi tehnică militară existente este un alt obiectiv prioritar al armatei pe 2016. Totodată, printre obiective se află şi creşterea calităţii vieţii personalului Armatei. Nu în ultimul rând, potrivit MApN, unul dintre obiectivele majore ale politicii de apărare urmăreşte participarea activă a României la consolidarea unei posturi de adaptare şi descurajare credibilă a NATO.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce