Mihnea Motoc s-a întâlnit cu omologul canadian. Care au fost temele discutate

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a avut o întâlnire cu omologul canadian, Harjit Singh Sajjan, ocazie cu care acesta a subliniat decizia recentă de a contribui cu personal de stat major la efortul de operaționalizare a Brigăzii Multinaționale de la Craiova, menționând inclusiv intențiile de continuare a dislocării detașamentelor de aeronave de luptă F-18 și a fregatelor canadiene pe teritoriul României și în Marea Neagră, informează MApN.

27 oct. 2016, 06:33
Mihnea Motoc s-a întâlnit cu omologul canadian. Care au fost temele discutate

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au susținut, în cadrul discuțiilor, necesitatea continuării și intensificării cooperării bilaterale în domeniul apărării, în actualul context regional și internațional de securitate, caracterizat de evoluții deosebit de complexe și preocupante. În același timp, a fost subliniată importanța coordonării pozițiilor la nivel aliat, în vederea implementării deciziilor adoptate la Summit-ul de la Varșovia, cu accent pe cele care vizează realizarea prezenței avansate a NATO pe flancul estic.

”Ministrul român al Apărării Naționale a exprimat apreciere pentru solidaritatea și angajamentul Canadei în consolidarea capacității de descurajare a NATO la flancul estic, menționând prezența consistentă a forțelor armate canadiene la exercițiile desfășurate pe teritoriul țării noastre și în regiunea Mării Negre, pe toate cele trei dimensiuni operaționale — aeriană, terestră și maritimă. A remarcat în mod special dislocarea detașamentului aerian canadian, cu  aeronave F-18, în România, atât în 2014, la Câmpia Turzii, cât și în 2016, la Mihail Kogălniceanu, precum și prezența fregatelor canadiene în Marea Neagră”, precizează comunicatul.

Oficialul canadian a subliniat că autoritățile de la Ottawa abordează unitar întregul flanc estic aliat și, ca urmare, participă la eforturile de consolidare a posturii de descurajare atât pe segmentul nordic, cât și pe cel sudic.

Întâlnirea bilaterală dintre cei doi miniștri a avut loc miercuri, în marja Reuniunii miniștrilor apărării din țările membre ale NATO.