Mii de britanici vor fi infectaţi deliberat cu coronavirus. Experiment revoluţionar al guvernului de la Londra

Marea Britanie experimentează o metodă revoluţionară în lupta împotriva Covid-19, în care voluntarii sănătoși sunt infectați în mod deliberat cu coronavirus pentru a evalua eficacitatea vaccinurilor experimentale.

24 sept. 2020, 07:15
Mii de britanici vor fi infectaţi deliberat cu coronavirus. Experiment revoluţionar al guvernului de la Londra

Studiile finanțate de guvern sunt așteptate să înceapă în luna ianuarie, într-o locaţie carantinată sigură din estul Londrei, potrivit mai multor persoane implicate în proiect.

Cercetătorii, care nu au vrut să comenteze public înainte de anunţarea oficială a proiectului, prevăzută pentru săptămâna viitoare, au declarat totuşi că studiile vor juca un rol vital în restrângerea câmpului larg al vaccinurilor împotriva Covid-19. Concret, voluntarii vor fi injectați cu un vaccin și aproximativ o lună mai târziu vor primi, în condiţii controlate, o doză de Sars-Cov-2, virusul care provoacă Covid-19.

Aproximativ 2.000 de potenţiali voluntari s-au înscris pentru acest experiment.

Citeşte şi CORONAVIRUS. Nou set de restricţii în Israel, de vineri vor fi oprite activităţile în toate sectoarele non-esenţiale

Astfel de încercări, de infectare intenţionată în tratarea bolii au o istorie îndelungată, care datează din 1796, când pionierul vaccinului, Edward Jenner l-a infectat pe James Phipps, în vârstă de opt ani, cu virusul varicelei. Mai recent, astfel de experimente au avut un rol esențial în dezvoltarea de vaccinuri și tratamente pentru febra tifoidă, holeră și malarie și au ajutat în înțelegerea modului în care sistemul imunitar răspunde la gripă și la alți viruși.

Un aspect crucial al acestor studii este de de a selecta și purifica o tulpină adecvată a virusului care este genetic reprezentativă pentru Sars-Cov-2 şi care circulă în prezent în rândul populației, iar apoi de a alege doze care vor infecta voluntarii fără a supraîncărca sistemul lor imunitar. Procesul de la Londra va utiliza inițial Remdesivir, singurul medicament antiviral dovedit până acum că funcționează împotriva Covid-19.

Voluntarii care iau parte la aceste studii primesc până la 3.750 lire sterline, dar Financial Times scrie că este posibil ca plata să fie mai mare, deoarece este posibil ca izolarea să dureze mai mult de o lună.