Mii de COPII UCIŞI cu sânge rece sau răpiţi, pentru a fi duşi în luptă

Mii de copii au fost în mod deliberat luaţi drept ţinte şi ucişi sau răpiţi pentru a lupta în conflictul sângeros care durează de aproape opt luni în Sudanul de Sud, au declarat vineri experţi ai Uniunii Africane (UA).

08 aug. 2014, 16:08
Mii de COPII UCIŞI cu sânge rece sau răpiţi, pentru a fi duşi în luptă

Conflictul actual nu poate fi definit decât ca un război împotriva copiilor din Sudanul de Sud’, a declarat Julia Sloth-Nielsen, care conduce comisia de anchetă a UA privind drepturile copilului în această ţară africană.

Atacurile împotriva copiilor sunt ‘foarte aproape să reprezinte o crimă împotriva umanităţii’, a adăugat ea.

‘Am primit numeroase informaţii privind copii, uneori chiar bebeluşi, ucişi fără motiv’, a declarat Julia Sloth-Nielsen pentru jurnalişti, la finalul unei săptămâni de investigaţii realizate de cei unsprezece membri ai Comitetului African de Experţi pentru Drepturile şi Bunăstarea Copilului.

‘Aceste morţi nu sunt accidentale. Avem informaţii din surse sigure că aceşti copii au fost în mod deliberat ucişi’, a dat asigurări Julia Sloth-Nielsen.

Mai mult de 900 de copii au fost răpiţi în statul Jonglei (est), aflat în mijlocul luptelor, fiind raportate şi cazuri de violuri cărora le-au căzut victime băieţi şi fete, potrivit unui comunicat al comitetului.

În oraşul Bor (est), corpurile a 490 de copii au fost descoperite în gropi comune după confruntările armate.

Conflictul din Sudanul de Sud, între armata loială preşedintelui Salva Kiir, provenit din comunitatea dinka, şi o rebeliune nuer condusă de fostul său vicepreşedinte Riek Machar, a alungat din casele lor 1,5 milioane de sud sudanezi, a făcut mii sau chiar zeci de mii de morţi şi a exacerbat conflictele dintre grupurile etnice.