Mii de locuitori ai New Yorkului manifestează contra violenţelor poliţiei

Mii de persoane manifestau joi seară la New York pentru a denunţa, aşa cum au făcut alţi americani la Ferguson sau la Cleveland, violenţele rămase nepedepsite ale poliţiei care sporesc tensiunile rasiale din ţară, scrie AFP.

05 dec. 2014, 07:26
Mii de locuitori ai New Yorkului manifestează contra violenţelor poliţiei

Mii de locuitori ai New Yorkului manifestează contra violenţelor poliţiei. Pentru a doua noapte consecutiv, locuitorii New Yorkului, care au luat cu asalt Podul Brooklyn, şi-au exprimat indignarea după decizia unui mare juriu de a nu inculpa un poliţist alb, responsabil de moartea unui afro-american tată de familie. în această vară.

Decesul lui Eric Garner a avut loc cu câteva săptămâni înainte ca un adolescent de culoare neînarmat să fie împuşcat de un poliţist alb la Ferguson, declanşând săptămâni de violenţe în această suburbie a oraşului St Louis din statul Missouri (centru).

Joi, procurorul general al SUA, Eric Holder, a prezentat concluziile unei anchete acuzatoare pentru poliţie într-un alt scandal, la Cleveland, în Ohio (nord), unde un băiat de culoare în vârstă de 12 ani a fost ucis de un poliţist pe 22 noiembrie.

Poliţia din Cleveland a folosit ‘excesiv’ forţa în trecut, a afirmat Eric Holder, el însuşi de culoare, care s-a deplasat la faţa locului în cadrul unui turneu în mai multe circumscripţii ale poliţiei din întreaga ţară, acuzată de uciderea mai multor afro-americani de către poliţişti albi.

Tamir Rice, un băiat de culoare în vârstă de 12 ani, a fost ucis în timp ce se juca cu un pistol de jucărie. Într-o înregistrare video acuzatoare, poliţistul trage în el la doar câteva secunde după ce a coborât din maşină.

Joi seară, mii de locuitori ai New Yorkului s-au strâns iniţial în piaţa Foley, în sudul Manhattanului, în apropiere de primărie şi de cartierul general al poliţiei oraşului, purtând pancarte pe care se putea citi: ‘Viaţa negrilor contează’, ‘Rasismul ucide’ sau ‘Ferguson e peste tot’.

În timp ce numărul manifestanţilor creştea, poliţia a închis principalul tunel care face legătura dintre Manhattan şi New Jersey, canalele de televiziune prezentând imagini cu mii de manifestanţi adunaţi în vestul Manhattanului.

Pe 17 iulie, Eric Garner, suspectat că vindea ilegal ţigări la New York, a fost imobilizat la sol şi strâns de gât de un poliţist alb. El a încetat din viaţă la scurt timp după ce a început să se plângă că nu poate respira. Medicul legist a ajuns la concluzia că a fost vorba despre o crimă.

În cursul zilei de joi, primarul democrat al metropolei americane, Bill de Blasio, a cărui soţie este de culoare, iar copiii metişi, a lansat un nou apel la calm.

‘Frustrarea este de înţeles. În spatele nostru sunt secole de rasism, însă, acţionând împreună, putem depăşi această poveste’, a declarat el.

Decizia de la New York de a nu inculpa poliţistul s-a făcut ecoul unui anunţ similar la Ferguson, unde un mare juriu a refuzat pe 24 noiembrie să pună sub acuzare un alt poliţist alb, responsabil de moartea la începutul lunii august a lui Michael Brown. Darren Wilson a tras de 12 ori asupra unui afro-american în vârstă de 18 ani neînarmat.

Democrata Hillary Clinton, posibil candidat la alegerile prezidenţiale din 2016, a lansat joi un apel pentru o reformă a sistemului penal şi a metodelor poliţieneşti din Statele Unite.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat joi Statele Unite să se asigure că poliţiştii vor răspunde pe viitor de acţiunile lor.

Cu toate acestea, poliţiştii din Ferguson şi New York nu sunt la adăpost de punerea sub acuzare. Procurorul general, Eric Holder, a deschis două anchete federale pentru a stabili dacă au fost încălcate drepturile civile ale victimelor.