Exclusiv – Mii de oameni îndură frigul din cauza grevei CFR, sunt peste 250 de trenuri blocate. Studentă: „În cel mai bun caz ajungem acasă 9 ore mai târziu. Dar deja mi-am pierdut job-ul”

E panică și disperare în toată țara din cauza grevei angajaților CFR. Peste 250 de trenuri sunt blocate în aceste momente, iar mulți copii și adulți spun că le este frig și foame.

20 dec. 2021, 17:28
Exclusiv – Mii de oameni îndură frigul din cauza grevei CFR, sunt peste 250 de trenuri blocate. Studentă: „În cel mai bun caz ajungem acasă 9 ore mai târziu. Dar deja mi-am pierdut job-ul”

Sunt mii de oameni, atât copii, adolescenți, cât și părinți sau bunici, care sunt afectați de greva CFR. Au rămas blocați pe peroanele gărilor sau chiar în trenuri, stau nemâncați și nebăuiți de ore întregi și se întreabă cât va mai fi nevoie să îndure frigul și când vor ajunge acasă.

O studentă de 21 de ani a mărturisit că a plecat două zile la Brașov pentru a se relaxa înainte de un important interviu de angajare pentru care s-a pregătit foarte mult. Greva CFR i-a anulat orice șansă de a obține job-ul mult dorit. Patru ore și jumătate a așteptat în tren pentru a ajunge la București. În cele din urmă, a decis să parcurgă drumul spre casă pe bucăți, cu mai multe autocare, deși există probleme și acolo fiindcă nu prea mai sunt locuri.

„Am luat trenul pe la ora 12 din Brasov. În tren am auzit prima dată glume despre cum “am ajunge maine”. Nu știam nimic de grevă. O stație am făcut, pentru că la Predeal a oprit trenul și nimeni nu ne spunea nimic, absolut nimic. Singurul lucru pe care l-a discutat controlorul de bilete a fost că el nu face grevă “că doar nu aș fi aici, cu dumneavoastră, dacă aș face grevă”. Primele ore nu a fost așa mare agitație, însă după ora 14 lumea a început să coboare, mame cu copii să dea telefoane. Am crezut că până la ora 15 o să plece din gară, în speranța că încă aș ajunge să-mi îndeplinesc obligațiile din București. Am pierdut timp, o oportunitate de job, căci a trebuit să anulez, dar și bani, pentru că la ora 16:30 am renunțat și am gasit, într-un final, o alternativă, să facem drumul din bucati cu autocarele, care nici ele nu prea mai aveau locuri. In loc să fim la destinatie la ora 15, se pare că ajungem în jurul orei 21, în cel mai bun caz. Adică 9 ore mai tarziu decât ne-am urcat în trenul Brașov-București”, a relatat o tânără studentă rămasă blocată în tren pentru Româniatv.net.

Studenta a spus că a dat bani pe biletele de tren, dar nimeni nu a anunțat-o nimic în legătură cu greva și întârzierile.

„Aș vrea măcar să primesc banii înapoi, o să depun plângere. Măcar atat să-mi dea înapoi după toata pierderea”, a completat ea.

Sunt și o mulțime de elevi nevoiți să îndure frigul, care stau de ore întregi nemâncați și așteaptă să ajungă acasă.

„Nouă ne este frig! Apă mai aveam doar 0.5 litri la şapte persoane. Am ieșit o parte din noi afară ca sa putem să facem acest live fără să deranjăm vagonul. Este foarte frig şi în vagon nu doar afară, ninge, nu ştim când o să ajungem acasă.

Sperăm ca niciun elev să nu mai fie nevoit să mai treacă prin această situaţie. Vom solicita ambasadei Franţei să retragă decorațiile pe care le-a acordat ministrului Cîmpeanu. Pentru că un individ sinistru care nu cere transport pentru elevi, căruia nu îi pasă de elevii navetiști din medii defavorizate, nu merită „, spune un elev, potrivit Antena3.

Angajații CFR care se ocupă cu repararea locomotivelor au declanșat luni dimineața o grevă, nemulțumiți de înghețarea salariilor. Liderul sindicaliștilor Rodrigo Maxim a precizat că 1.500 de lucrători din toată țara participă la protest, dar și alți angajați sunt nemulțumiți și așteaptă negocierile cu Ministerul Transporturilor. Sindicaliștii cer o majorare a salariilor de 35% pentru această categorie de personal.

Directorul CFR: Continuam negocierile, dar protestul este ilegal. 7 din 8 regionale de cale ferată sunt afectate de greva ceferiştilor

Directorul CFR a spus, într-o conferință de presă, că va sesiza organele de cercetare penală în legătură cu această situaţie. El a mai afirmat că toţi călătorii afectaţi de această grevă îşi vor primi banii înapoi.

„Vom continua negocierile dacă înţeleg că nu putem avea un dialog fără o sustenabilitate din punct de vedere economic”, a declarat Ion Simu Alexandru, directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA. Simu a avansat ideea plafonării preţului la energie pentru calea ferată, ceea ce ar putea elibera fonduri necesare majorării salariilor angajaţilor de la calea ferată.

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat astăzi, într-o postare pe Facebook, că anul viitor toate companiile din CFR (Infrastructură, Călători, Marfă) trebuie să treacă printr-un proces de ”eficientizare economică” în acord cu prevederile Planului Naționare de Redresare și Reziliență (PNRR). Anunțul vine în contextul în care reparatorii de locomotivă, circa 1500 de angajați, au intrat luni dimineața în grevă spontană.

”Am discutat acum cu directorii generali și economici de la CFR, pe date economice reale. Este evident că sunt Companii în dificultate. Asta este realitatea și nu trebuie să o ascundem. Anul viitor toate Companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Și asta în acord cu prevederile PNRR.

Sunt deschis la dialog, dar bazat pe argumente economice sustenabile și nu pe poziții de forță. Bineînțeles că dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluții. Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine. Asta le-am transmis astăzi și celor de la CFR”, a scris Grindeanu într-o postare pe Facebook.