Mii de oameni au ieşit în stradă, în semn de protest faţă de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak

Mii de persoane au ieşit vineri în stradă, la Bratislava, pentru a protesta faţă de asasinarea jurnalistului slovac de investigaţie Jan Kuciak, într-un val de solidaritate care a luat proporţii internaţionale.

02 mart. 2018, 21:42
Mii de oameni au ieşit în stradă, în semn de protest faţă de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak

Aproximativ zece mii de persoane s-au strâns în Piaţa Libertăţii, unde s-a cântat imnul naţional, în timp ce termometrul indica minus 5 grade, potrivit ziarului „Právda”, citat de agenţia spaniolă.

Cadavrul jurnalistului şi cel al prietenei sale, Martina Kusnirova, au fost descoperite duminică în locuinţa acestora de la Velka Maca, aproximativ 65 kilometri est de Bratislava. Dublul asasinat a fost comis între joi şi duminică, potrivit poliţiei. Jan Kuciak a fost împuşcat în piept iar prietena lui, în cap.

„Sunt aici pentru ca, împreună cu voi, să onorăm memoria a doi tineri, Jan şi Martina. Astăzi nu este vorba de a face politică, ci de a ne aminti. Să-i omagiem cu un minut de tăcere”, a spus preşedintele slovac, Andrej Kiska.

Totodată, a fost citit un mesaj al jurnalistei cehe Pavla Holcova, care a fost colega lui Kuciak şi se află sub protecţia poliţiei.

„Nu ştim numele ucigaşului, dar cunoaştem criminalul, şi acesta este corupţia”, a spus unul dintre vorbitori, Martin Simecka, aluzie la investigaţia la care lucra jurnalistul asasinat şi care a fost publicată, neterminată, în această săptămână, în presa slovacă.

Investigaţiile lui Kuciak ar dezvălui o complexă reţea a mafiei din Calabria (Italia), ‘Ndrangheta, cu legături care ar ajunge până la biroul premierului Robert Fico, scrie EFE. „Dacă nu ne apărăm împreună, vor fi mai mulţi morţi”, a avertizat Simecka.

Prin intermediul reţelelor sociale, mai multe grupuri ale societăţii civile au convocat adunarea de vineri de la Bratislava, dar şi altele similare în 25 de localităţi slovace, 5 oraşe cehe şi 16 oraşe europene, precum şi în Dubai, Hong Kong şi Vancouver.

Reprezentantul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea presei, Harlem Desir, care s-a alăturat manifestaţiei din capitala slovacă, s-a întâlnit înainte cu social-democratul Robert Fico pentru a-i cere o investigaţie „completă şi transparentă” privind asasinarea jurnalistului de investigaţie. „Impunitatea ar fi o a doua crimă contra presei libere. Vinovaţii trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei”, a spus reprezentantul OSCE.

La întâlnirea cu şeful guvernului slovac au participat de asemenea secretarul general al organizaţiei Reporteri fără Frontiere, Christophe Deloire, şi un reprezentant al Centrului European pentru Presă şi Libertatea Mijloacelor de Comunicare. Deloire i-a cerut vineri lui Fico să-şi ceară scuze presei pentru unele declaraţii ale sale din trecut, în care a acuzat un jurnalist că se comportă ca „prostituatele antislovace”