Mii de pelerini au mers să se închine la moaştele Sfintei Parascheva

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost purtate vineri dimineaţă în procesiune pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi şi au fost depuse pe amplasamentul special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la eveniment fiind prezenţi 16.000 de pelerini din ţară şi din străinătate.

11 oct. 2013, 07:06
Mii de pelerini au mers să se închine la moaştele Sfintei Parascheva

La Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi pe străzile adiacente s-a format un culoar unic de aproape doi kilometri format din 16.000 de pelerini. Majoritatea acestora au sosit la Iaşi încă de la primele ore ale dimineţii, printre ei fiind şi aproximativ 4.000 de credincioşi din comuna ilfoveană Voluntari, care au venit cu 80 autocare, relatează Agerpres.

Alte câteva mii de credincioşii au înfruntat frigul de peste noapte şi au asistat la slujba oficiată în curtea mitropolitană de un sobor de preoţi condus de Calinic Botoşăneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Preoţii au purtat baldachinul cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva în procesiune pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, după care a urmat oficierea, în curtea Catedralei Mitropolitane, a slujbei de sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu, dar şi Sfânta Liturghie.

Potrivit tradiţiei, vineri seara moaştele vor fi purtate în procesiunea ”Calea sfinţilor”, pe străzile din centrul Iaşiului, după care vor fi reaşezate în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Racla va rămâne aici până pe data de 15 octombrie, pentru ca astfel pelerinii sosiţi la Iaşi de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva să se poată închina la moaştele acesteia.

Anul acesta, pelerinii care vor veni la Iaşi se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat, care au fost aduse joi seara de la Mănăstirea Neamţ, precum şi la Icoana Maicii Domnului Prodromiţa, care a fost adusă din Paraclisul Catedralei Nemuririi Neamului din Bucureşti.