Mii de români amendaţi pentru că nu au completat sau au completat greşit formularul digital PLF la intrarea în ţară

Mii de românia care au intrat în ţară şi nu au completat formularul PLF sau l-au completat greşit au fost sancţionaţi de autorităţi în ultima lună. Doar la Iaşi au fost amendaţi peste 7.000 de români, iar amenda este de 3.000 lei. Mulţi au contestat sancţiunea la DSP, dar Direcţia nu o mai poate anula, ci doar o instanţă de judecată.

18 ian. 2022, 15:01
Mii de români amendaţi pentru că nu au completat sau au completat greşit formularul digital PLF la intrarea în ţară

Peste 7.000 de ieşeni au fost amendaţi în ultima lună de Direcţia de Sănătate Publică pentru că nu au completat sau au completat greşit formularul electronic de intrare în ţară ( PLF – Passenger Locator Form ). Nerespectarea acestei obligaţii este sancţionată cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei.

Alţii 3.000 de ieşeni urmează să primească prin poştă procesul verbal de aplicare a contravenţei.

„Dintre persoanele care au intrat în ţară până la această dată , 10.503 nu au completat formularul digital, şi nici în următoarele 24 de ore de la sosirea în ţară nu au făcut acest lucru. Toţi aceştia vor primi amenzi. Până ieri au fost transmise 7.408 procese-verbale de constatare şi de aplicare a acestei contravenţii. De precizat faptul că o mare parte dintre cei care se află în această situaţie au încercat să completeze acest document, dar nu l-au completat corect. Drept urmare, aceştia au depus contestaţie la DSP. Precizăm faptul că noi nu avem posibilitatea să anulăm amenda, chiar dacă constatăm că persoana respectivă a fost diligentă. Singura soluţie este să se adreseze instanţei, care va decide dacă persoana are sau nu dreptate”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi, citat de ziaruldeiasi.ro.

Citeşte şi: Noi condiţii de intrare în România pentru cei care se întorc din vacanţele exotice

Alte mii de amenzi au fost emise şi în alte zone ale ţării. De exemplu, la Braşov, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a dat 1.339 de amenzi persoanelor care nu au completat formularul digital PLF la intrarea în ţară. Prima sancţiune a fost aplicată în ziua de Crăciun, la cinci zile de la intrarea în vigoare a obligativităţii privind completarea formularului.

„Primul proces verbal a fost emis în data de 25 decembrie, valoarea amenzii este în cuantum de 2.000 de lei. Şi pentru noi este foarte dificil şi chiar este neplăcut să dăm atâtea amenzi, dar trebuie să respectăm cu toţii legislaţia şi fiecare persoană care intră pe teritoriul României să completeze acest formular, Din păcate, sunt persoane care fie nu completează corespunzător acest formular, fie îl completează cu câteva zile înainte de intrarea în ţară şi atunci se depăşeşte acest termen care îi permite cetăţeanului să intre în condiţii de siguranţă fără să fie identificat şi amendat”, a declarat directoarea DSP Braşov, Gabriela Bularca, citată de news.ro.

Formularul digital de intrare în România – PLF a devenit obligatoriu din 20 decembrie. Documentul trebuie completat online cu 24 de ore înainte de intrarea în ţară, de către orice persoană, indiferent de mijlocul de transport cu care călătoreşte.

Persoanelor care nu au PLF completat li se permite accesul pe teritoriul României, însă acestea trebuie să completeze formularul în următoarele 24 de ore de la intrarea în ţară.

Informaţiile pe care călătorii le completează în PLF sunt de natură a ajuta autorităţile de sănătate publică din ţările de destinaţie pentru a-i contacta pe aceştia rapid, cu scopul de a proteja sănătatea pasagerilor şi a contacţilor acestora, precum şi de a preveni răspândirea COVID-19.