Mike Pompeo joacă tare: „SUA vor face tot ce le stă în putere pentru a opri construcţia gazoductului Nord Stream 2”

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat marţi, la Varşovia, că SUA vor face tot ce le stă în putere pentru a opri construcţia gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania.

12 feb. 2019, 20:34
Mike Pompeo joacă tare: „SUA vor face tot ce le stă în putere pentru a opri construcţia gazoductului Nord Stream 2”

Mike Pompeo a subliniat lipsa voinţei de compromis din partea Washingtonului pe această temă, în contextul în care Germania a făcut marţi un gest de apropiere faţă de SUA, promiţând să importe din următorii ani gaz natural lichefiat american şi să construiască infrastructura necesară.

Potrivit secretarului de stat american, gazoductul a cărui construcţie a început anul trecut „trimite bani” spre Rusia făcând rău Europei. „Deşi acest tip de tranzacţie comportă cu siguranţă un aspect comercial, el comportă un risc enorm pentru securitate„, a declarat Pompeo în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz. „Cred că preşedintele Trump a fost foarte clar asupra faptului că SUA vor face tot ce le stă în putere pentru ca securitatea europeană să fie pe primul plan în ceea ce priveşte deciziile energetice„, a declarat el, întrebat dacă SUA iau în calcul sancţiuni.

Citeşte şi Mike Pompeo a mers la Budapesta şi a dat cu pumnul în masă: „Ruşii şi chinezii au tot mai multă influenţă aici!”

Noul gazoduct ar urma să permită dublarea capacităţilor primului Nord Stream, care transportă gaz de pe coasta baltică a Rusiei până în Germania. El este susţinut de Franţa, dar puternic criticat de Olanda şi Polonia.

Împărtăşim punctul de vedere potrivit căruia proiectul Nord Stream 2 nu serveşte securităţii energetice a Europei, îl considerăm un proiect ratat, chiar prejudiciabil pentru securitatea energetică a continentului„, a declarat Jacek Czaputowicz.

Ucraina este în mod special preocupată de faptul că Nord Stream 2 şi conexiunea prevăzută cu Turkstream i-ar putea permite Rusiei să o elimine ca ţară de tranzit, ceea ce ar putea-o expune la noi incursiuni militare ale Moscovei, notează AFP.

Vizita lui Pompeo are loc în contextul în care secretarul adjunct american al energiei, Dan Brouillette, a participat în Germania la o conferinţă privind gazul natural lichefiat – o zonă de compromis între aliaţi pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia.