Mike Pompeo are dificultăţi în aprobarea pentru funcţia de secretar de stat. Liderul opoziţiei democrate se opune numirii sale

Publicat: Joi, 19 Aprilie 2018 09:35 // Actualizat: Joi, 19 Aprilie 2018 09:35 // Sursa: romaniatv.net

Ales de preşedintele american Donald Trump pentru a deveni viitorul său secretar de stat, şeful CIA, Mike Pompeo, se confruntă cu o serie de dificultăţi în a obţine aprobarea indispensabilă din partea Senatului SUA pentru numirea sa.

Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului american pare pe punctul de o respinge, în pofida rolului de prim plan pe care Mike Pompeo îl joacă în apropierea dintre SUA şi Coreea de Nord. El a întreprins recent o misiune secretă la Phenian, unde a avut o întrevedere cu Kim Jong-Un, pentru pregătirea unui summit istoric între Donald Trump şi liderul nord-coreean. Dar liderul opoziţiei democrate din această comisie, Bob Mendez, a anunţat că se va opune numirii sale, deplângând "absenţa unei strategii" cu privire la marile provocări mondiale,l informează Agerpres.

În faţa acestor obstacole neaşteptate, Casa Albă a organizat un contraatac. "Orice se va întâmpla în comisie, Mike Pompeo va fi confirmat de Senat săptămâna viitoare", a declarat senatorul republican Tom Cotton în timpul unei conferinţe telefonice organizată de executiv. Prin urmare, Pompeo ar urma să aştepte un vot al Senatului în sesiune plenară pentru a fi aprobat în noua sa funcţie de şef al diplomaţiei americane. Un asemenea proces de numire, fără aprobare în comisie, este extrem de rar.

Tom Cotton a atenţionat împotriva unui "semnal extrem de rău" în direcţia altor ţări, în special a Coreei de Nord, pe care l-ar da respingerea numirii lui Mike Pompeo, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Washington Post: Mike Pompeo a efectuat o vizită secretă în Coreea de Nord, unde s-a întâlnit cu Kim Jong-un

Actualul şef al CIA, un apropiat al lui Trump şi considerat un "uliu" al politicii externe, a fost audiat săptămâna trecută de Comisia pentru afaceri externe. O numărătoare neoficială dă un scor defavorabil lui Mike Pompeo, de 10 contra 9, senatorul republican Rand Paul decizând să rupă solidaritatea partizană.

Preşedintele Donald Trump însuşi şi-a apărat public decizia de a-l numi pe Pompeo, 54 de ani, pentru a-i succeda discret lui Rex Tillerson. Potrivit lui Trump, şeful CIA este "extraordinar", "un adevărat gentleman" ce va fi de asemenea "un mare secretar de stat". "Îi voi spune lui Rand Paul că el (Pompeo) nu m-a dezamăgit niciodată", a declarat Trump de la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, unde îşi petrece două zile în compania premierului nipon Shinzo Abe.Însă, chiar şi în cadrul unui vot în Senat în sesiune plenară, situaţia pare dificilă pentru republicani, care nu dispun aici decât de o strânsă majoritate de 51 contra 49.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8365
RON
07 Jul
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H