Miliardarul George Soros avertizează: Am putea să ne îndreptăm spre o nouă criză financiară majoră

Aprecierea dolarului și fuga capitalurilor de pe piețele emergente ar putea conduce la o nouă criză financiară majoră, a spus, marți, miliardarul George Soros. El a avertizat, totodată, că UE se confruntă cu o iminentă criză existențială.

29 mai 2018, 13:28
Miliardarul George Soros avertizează: Am putea să ne îndreptăm spre o nouă criză financiară majoră

Abandonarea acordului nuclear cu Iranul și distrugerea alianței transatralntice dintre UE și SUA ”vor avea efecte negative asupra economiei europene şi vor provoca şi alte dislocări”, inclusiv devalorizarea monedelor statelor emergente, a susținut, marți, Geroge Soros, în cadrul unui discurs pronunțat la reuniunea anuală a Consiliului european pentru relații internaționale, un centru de reflexie cu sediul la Paris.

”Am putea să ne îndreptăm spre o nouă criză financiară majoră”, a adăugat Soros, potrivit Agerpres.

Avertismentul lui George Soros vine într-un context în care randamentele pentru obligațiunile italiene au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar mari economii precum Turcia și Argentina au probleme în a rezolva consecințele provocate d eo inflație galopantă.

În ceea ce privește UE, George Soros a spus că Europa se confruntă cu o criză existențială.

”Tot ceea ce putea să meargă prost a mers prost”, a declarat Soros. El s-a referit la criza migranților, politicile de austeritate care au adus la putere partide extremiste și la Brexit.

”Nu mai este o figură de stil dintr-un discurs să spui că Europa este într-o criză existenţială, aceasta est cruda realitate”, a mai punctat miliardarul.

De asemenea, Soros a propus un Plan Marshall, în valoare de 30 de miliarde de euro/an, pentru Africa, pentru a rezolva o parte din problemele cu care se confruntă UE. Planul ar urmat să fie finanțat de UE, iar miliardarul susține că acest plan este destinat îmbunătățirii educației și reducerii șomajului în africa, ceea ce ar putea permite reducerea presiunilor migratorii pe continent.

Soros a mai vorbit și despre posibilitatea transformării radicale a UE, inclusiv prin abandonarea clauzei care obligă statele membre ăs adere la zona euro.

”Moneda euro are multe probleme nerezolvate şi acestea nu trebuie lăsate să distrugă Uniunea Europeană”, a spus Soros.