Milioane de copii din lume nu ştiu să citească corect şi să rezolve probleme de matematică

În țările cu venituri mici și medii, milioane de copii nu știu să citească și nici să rezolve operații de matematică elementară chiar dacă au petrecut mai mulți ani la școală, relevă un raport publicat marți de Banca Mondială.

27 sept. 2017, 15:44
Milioane de copii din lume nu ştiu să citească corect şi să rezolve probleme de matematică

„Această criză a învățării în școli accentuează disparitățile sociale în loc să le reducă”. „Tinerii elevi care sunt deja defavorizați de sărăcie, conflicte, gen sau un eventual handicap intră în viața adultă fără să fi dobândit abilități de bază”, a constatat această instituție.

Atunci când elevi de clasa a treia din Kenya, Tanzania și Uganda au fost rugați să citească în limba engleză sau în swahili o frază simplă, cum ar fi „numele câinelui este Fido”, trei sferturi dintre ei nu au înțeles ce înseamnă.

”În mediul rural indian, aproape trei sferturi din elevii de clasa a treia nu au reușit să efectueze o operație de scădere cu două cifre, cum ar fi 46-17”, potrivit unui alt exemplu. „În clasa a V-a, jumătate dintre ei erau în continuare incapabili să o rezolve”, informează Agerpres.

Banca Mondială mai notează că, în ciuda unei îmbunătățiri a competențelor brazilienilor în vârstă de 15 ani, în ritmul actual, ei nu vor atinge nivelul mediu în matematică din țările bogate înainte de 75 de ani și vor avea nevoie de 263 de ani pentru a ajunge la nivelul mediu de citire.

„Această criză de învățare (în școală) este de ordin moral și economic”, a comentat președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, observând că rezultatele bune la școală sunt sinonime cu „perspectiva unui loc de muncă”.

Raportul adaugă faptul că, potrivit reperelor internaționale de citire, scriere și socotire, notele unui elev mediu dintr-o țară săracă sunt mai mici decât cele obținute de 95% dintre elevii unei țări cu venituri ridicate. Iar pentru elevii care au performanțe bune în unele țări cu venituri medii, nivelul lor este echivalent cu nivelul slab al elevilor dintr-o țară mai bogată.

Într-o manieră pozitivă, raportul subliniază faptul că pot fi făcute progrese importante, deoarece „învățarea școlară devine o prioritate pentru lideri”, scrie Agerpres.

Este menționat exemplul Coreii de Sud, unde în 1995 a fost instituită educația pentru toți, cu un învățământ de calitate până la nivelul secundar, astfel încât tinerii sud-coreeni se află în prezent la cel mai înalt nivel în clasamentele internaționale, deși țara lor a avut o rată de alfabetizare extrem de scăzută la începutul anilor 1950.

Rezultatele din Vietnam sunt, de asemenea, elocvente: într-un test de monitorizare a rezultatelor elevilor de gimnaziu la matematică, știință și citire, realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în 2012, rezultatele au arătat că școlarii de 15 ani aveau același nivel ca cei din Germania, deși țara din Asia este mult mai săracă.