Milioane de români vor completa această declaraţie la FISC după Paşte. Nu scapă nici cei care muncesc în străinătate

Declarația unică pentru persoanele fizice se va depune până la data de 15 martie, însă, prin excepție, anul acesta termenul este 15 iulie. Noul formular va reprezenta o comasare a șapte formulare fiscale actuale, printre care și controversata declarație 600.

27 mart. 2018, 06:10
Milioane de români vor completa această declaraţie la FISC după Paşte. Nu scapă nici cei care muncesc în străinătate

Declarația unică pentru persoanele fizice va fi o comasare a șapte formulare fiscale folosite în prezent, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Documentul a apărut vineri în Monitorul Oficial și se aplică deja, însă modelul declarației unice și instrucțiunile sale de completarevor trebui emise până pe 22 aprilie 2018.

Ordonanța, care include schimbări majore la declararea și plata impozitului și contribuțiilor sociale, vizează, în principal, persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, însă acestea acoperă și persoanele fizice cu venituri din dividende, chirii sau drepturi de autor, printre altele.

Mai precis, cele șapte declarații care vor fi comasate, odată cu apariția efectivă a declarației unice, sunt următoarele:

  • formularul 200 (veniturile realizate din România);
  • formularul 201 (veniturile realizate din străinătate);
  • formularul 220 (venitul estimat/norma de venit);
  • formularul 221 (normele de venit pentru agricultură);
  • formularul 600 (stabilirea contribuțiilor de pensii – CAS – și sănătate – CASS – datorate statului);
  • formularul 604 (stabilirea CASS pentru persoanele fără venituri);
  • formularul 605 (cererea de stopare a plății CASS pentru persoanele fără venituri).

Practic, prin intermediul declarației unice pentru persoanele fizice, PFA-urile și alți contribuabili vor declara veniturile realizate în anul anterior, veniturile estimate pentru anul în curs și contribuțiile sociale datorate pentru anul în curs.

Pentru anul 2018, termenul-limită pentru depunerea declarației unice va fi data de 15 iulie. Apoi, începând din 2019, termenul-limită va fi data de 15 martie. În orice caz, declarația unică va fi folosită pentru a definitiva anul fiscal anterior și pentru a face estimări pentru anul fiscal în curs.

Mai multe detalii, pe avocatnet.ro