Militarii români din Afganistan nu au misiunea de a lupta cu insurgenţii, susţine reprezentantul militar naţional, Ştefan Stan

Militarii români din Afganistan, care participă la operațiunile Resolute Support ale NATO, nu au misiunea de a lupta cu insurgenții afgani, a declarat joi reprezentantul militar național, colonelul Ștefan Stan, potrivit Agerpres.

24 aug. 2017, 16:43
Militarii români din Afganistan nu au misiunea de a lupta cu insurgenţii, susţine reprezentantul militar naţional, Ştefan Stan

Acesta susține că obiectivul principal al contingentului românesc dislocat în Baza Militară Aeriană din Kandahar, dar și din celelalte baze pe care NATO le deține în Afganistan, este de a asigura instruirea, consilierea și asistență forțelor de securitate afgane.

‘Resolute Support, spre deosebire de celelalte misiuni pe care le-am avut aici, este o misiune NATO de instruire, consiliere și asistență a forțelor de securitate afgane. Nu este o misiune de tip combat. Nu ne aflăm aici să luptăm cu insurgenții, ci doar să îi consiliem și să îi instruim pe militarii și forțele de securitate afgane în ducerea acțiunilor împotriva insurgenților și, de asemenea, de a dezvolta instituțiile de securitate afgane la nivel guvernamental și de a sprijini securitatea instituțiilor de învățământ’, a afirmat colonelul Ștefan Stan.

El a subliniat că pentru România, care participă cu un efectiv de peste 600 de militari în Afganistan, ‘operațiunea Resolute Support reprezintă efortul principal privind contribuția la operații internaționale’.

‘La ora actuală contribuim cu mai mult de 600 de militari la operația din Afganistan, având instructori în comandamentele misiunii, personal de stat major, dar elementul principal îl reprezintă Batalionul de Protecție a Forței (n.r. — Batalionului de Infanterie Protecțiea Forței ‘Brave Hearts’ Focșani), care asigură protecția forței în baza Kandahar și în zona de siguranță exterioară’, a precizat Stan. 

El a atras atenția că misiunea militarilor români nu este ușoară, în condițiile în care situația de securitate din Afganistan este ‘instabilă’.

‘Situația de securitate este instabilă, ținând cont că ne aflăm în mijlocul sezonului de luptă, înainte de sărbătoarea sacrificiului în religia musulmană. Insurgenții încearcă să câștige teren în Afganistan și, cel puțin în zona noastră, să izoleze oarecum Kandaharul. Kandaharul este întotdeauna o țintă. Forțele de securitate afgane duc niște operații mai la nord de Kandahar, în provincia Uruzgan și în provincia Farah, se duc lupte grele acolo’, a adăugat seniorul reprezentativ al României în Afganistan.