Militarii ruși blocați în convoiul de lângă Kiev riscă să moară înghețați. Temperaturile vor ajunge și la -20 de grade, iar tancurile sunt ca „niște frigidere uriașe” când stau pe loc

Soldații ruși riscă să moară de frig. Acesta este avertismentul unui expert militar, care subliniază faptul că atunci când nu sunt pornite motoarele, tancurile sunt ca "niște frigidere uriașe".

09 mart. 2022, 14:47
Militarii ruși blocați în convoiul de lângă Kiev riscă să moară înghețați. Temperaturile vor ajunge și la -20 de grade, iar tancurile sunt ca „niște frigidere uriașe” când stau pe loc

Militarii ruși s-au oprit de câteva zile lângă Kiev. Au apărut imagini prin satelit în care era ilustrată prezența unui convoi militar la nord de capitala ucraineană, care se întindea pe circa 64 de kilometri.

A trecut mai bine de o săptămână de atunci, iar coloana de tancuri, blindate, camioane cu armament nu pare să fi avansat. Între timp, temperaturile au început să scadă. În perioada următoare, vremea se va înrăutăți și mai mult. Valorile termice ar urma să ajungă chiar și la -20 de grade și vor continua și ninsorile.

Militarii ruși riscă să înghețe pe front. Tancurile lor ar acționa ca niște frigidere uriașe dacă nu pornesc motoarele, spune expertul militar Glen Grant. Însă trupele ruse s-ar confrunta cu o lipsă acută de combustibil, care le-ar fi încetinit avansul încă din primele zile ale războiului, conform observatorilor internaționali.

„Un tanc de metal este ca un frigider în timpul nopții, dacă nu pornești motorul. Băieții (militarii ruși, n.r.) nu vor aștepta, vor ieși, vor merge spre pădure și se vor preda [ca să nu înghețe de vii]. Nu poți să stai și să aștepți, pentru că dacă stai în vehicul, aștepți să mori. Nu sunt proști”, a spus Glen Grant.

În convoiul de 64 de kilometri de lângă Kiev s-ar afla aproximativ 15.000 de militari.

Statele Unite au anunțat ieri că un nou convoi rusesc avansează spre Kiev din nord-estul capitalei Ucrainei, în condițiile în care principala coloană a forțelor Moscovei care a plecat dinspre nord nu reușește să avanseze de mai multe zile.

„Aș dori să atrag atenția asupra faptului că ei (rușii) încearcă să avanseze spre Kiev din nord-est”, a afirmat un înalt responsabil al departamentului american al Apărării. „Estimăm că sunt la circa 60 km de oraș”, a spus el, fără a putea spune de câte vehicule este vorba.

Potrivit acestui responsabil al Pentagonului, rușii „sunt frustrați” în ceea ce privește convoiul din nord, care nu a reușit să facă prea mari progrese de mai multe zile, din cauza rezistenței ucrainene și a problemelor logistice și de aprovizionare. Acesta a reamintit că principala coloană de vehicule rusești „nu s-a putut apropia mai mult de aeroportul Gostomel”, la circa 20 de kilometri de Kiev, în timp ce o altă coloană este „blocată la Cernihiv”, la 150 km de capitală.

Acest al treilea convoi, care vine din nord-est, face parte din „efortul” Moscovei de a „încercui Kievul și a-l forța să capituleze”, a continuat oficialul american. „Deoarece nu au realizat progresele geografice pe care credem că se așteptau să le facă, au crescut numărul de bombardamente asupra orașelor cu rachete, artilerie și lovituri aeriene”, a adăugat el, iar rezultatul este că tot mai mulți civili sunt afectați.