Militarii ucraineni care luptă în război au solde şi de opt ori mai mari decât cele ale ruşilor

Statul nu îi neglijează din punct de vedere financiar pe militarii ucraineni, soldele acestora fiind mult crescute faţă de perioada de pace şi, în acelaşi timp, chiar şi de opt ori mai mari decât sumele pe care le încasează soldaţii ruşi.

09 mai 2022, 11:58
Militarii ucraineni care luptă în război au solde şi de opt ori mai mari decât cele ale ruşilor

Volodimir Zelenski a declarat că militarii ucraineni sunt plătiţi cu peste 3.000 de euro pe lună, sumă la care se adaugă şi diurna şi alte sporuri, putând astfel să depăşească chiar şi 4.000 de euro lunar.

„Bineînţeles, militarii noştri nu se luptă pentru bani. Trebuie să înţelegem că, în acest moment, este cea mai importantă meserie – să fii militar şi să îţi aperi ţara. Trebuie să specific că statul le va plăti, adecvat, munca pe care o depun. Îi vom plăti pe toţi cei care ţin armele în mâna lor cu 100.000 de grivne (aproximativ 3.200 de euro – n.red.) pe lună”, a declarat Zelenski.

Conform unor surse, această sumă este una „de pornire”, fiind vorba de solda unui simplu soldat care luptă efectiv pe front.

Citeşte şi: Zelenski, mesaj pentru Putin de Ziua Victoriei: „Nu vom da nimănui nicio palmă din pământul nostru”

În paralel, conform unor surse, ruşii sunt mult mai prost plătiţi. Astfel, un ofiţer care este efectiv pe front primeşte doar 60.000 de ruble, echivalentul a aproximativ 550 de dolari sau 500 de euro, adică şi de opt ori mai puţin decât un omolog ucrainean, acesta din urmă apropiindu-se de o soldă de 4.000 de euro.

Nivelul de salarizare a militarilor ucraineni care participă la război este asemănător cu cel primit de militarii români în misiunile din Afganistan. Concret, conform algoritmului pus la punct de Ministerul Apărării Naţionale, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale au primit, pe perioada de misiune în Afganistan, un salariu mărit de 2,3 ori la care se mai adăugau în fiecare lună cel mult 2.820 de euro (diurna şi banii pentru legătura cu familia).

Citeşte şi: UPDATE Parada de 9 mai. Putin îşi etalează arsenalul în Piaţa Roşie şi transmite un mesaj ferm Ucrainei: „Astăzi, nazismul ridică din nou capul. E datoria noastră să-l împiedicăm” GALERIE FOTO + LIVE VIDEO