Miluţă Flueraş, supravieţuitor COLECTIV: Am văzut că a început să ardă. Când am ajuns la ieşire panica era la maximum

INCENDIU COLECTIV. Un număr de 64 de tineri au murit în incendiul din Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, iar mulți alții vor purta pe viață cicatricile acelei seri. Miluță Flueraș este unul dintre supravieţuitori, un tânăr care nu va uita toată viaţa prin ce a trecut.

10 mai 2016, 13:11
Miluţă Flueraş, supravieţuitor COLECTIV: Am văzut că a început să ardă. Când am ajuns la ieşire panica era la maximum

INCENDIU COLECTIV. Miluță Flueraș este un tânăr care și-a purtat discret durerea, fără să acorde interviuri dătătoare de rating. Nu e pătimaș, nu e înverșunat, nu poartă pică vreunui om și nici nu urăște România. Este un om echilibrat, care acum, la jumătate de an de la tragedia din Colectiv, a vorbit despre noaptea de 30.10.2015 și despre cele 42 de zile de spitalizare, 14 zile de terapie intensivă, 2 intervenții chirugicale și 25 la sută suprafață cu arsuri.

Mă întâlnisem cu Alex Pascu la Maxim Rock Fest și povestea de videoclip, de „Atonement”, îl lansaseră. Îmi povestea cum a fost la filmări și atunci deja știam de lansare, de concertul din Colectiv. Am aflat, practic, imediat ce au creat evenimentul. Mi l-am trecut în agendă din timp. A fost mediu ca participare. N-au fost nici puțini, nici mulți oameni pentru un astfel de concert. Clubul nu a fost plin, astfel încât să nu te poți mișca, dar nici gol nu a fost. Am ajuns pe la 20:40. Îmi place tot timpul să ajung devreme, printre primii, să intru în atmosferă și să nu fiu pe fugă. Drept dovadă, am bonul cu numărul 20 la garderobă. Totul era montat. Era pregătit evenimentul – durează ceva timp să montezi decorul. Odată ce se face accesul, e totul montat. Ei au început cu o zi înainte să aducă sculele și era totul aranjat. Poate se mai făceau mici retușuri. Dacă ai fi judecat atunci, nu avea ce să prevestească. Dar am observat artificiile. Bine, știam că vor fi, pentru că au anunțat că vor fi efecte pirotehnice. Mi s-a părut ciudat că sunt montate sus, pe schelă, pentru că știam că, de obicei, sunt verticale, dar… M-am gândit că, oricum, sunt montate de niște profesioniști. Nu le montase trupa, știam sigur că lucrează cu oameni ok. Personal nu am mai văzut artificii, flăcări deschise da. De aceea spun că erau și speculațiile acelea stupide cum că de ce nu a ars atunci. În primul rând, nu se comportă la fel o flacără și o scânteie de material metalic încins, care înseamnă artificii. Flăcările erau calculate și, practic, flacăra se disipa până să ajungă la burete. O scânteie când cade pe tine persistă și normal că s-a putut aprinde”, a declarat tânărul, pentru miscareaderezistenta.ro.

Miluță Flueraș îşi aminteşte perfect cum a început totul.

Citeşte şi Slujbă de pomenire a victimelor de la clubul Colectiv

Știu că ceasul era în jur de 22.30, eram în dreapta scenei, chiar lipit de scenă. Atunci când s-a declanșat jerba de artificii mi-a sărit o scânteie în cap și am simțit-o fierbinte. Țin minte că m-am uitat puțin… Cred că mă uitam în cameră exact în momentul declanșării și, simțind scânteia, m-am întors imediat și am încercat să fotografiez în stânga, unde s-a aprins. Am fotografiat. Bine, n-am văzut că ardea, că nu s-a aprins instant. N-a fost un bum – a durat o secundă, două. Apoi am văzut că a început să ardă flacăra în plan vertical. Atunci a sesizat și Andrei Găluț și a anunțat că nu face parte din program… și a strigat cineva pentru extinctor. Am mai stat câteva secunde, m-am uitat, am văzut că flacăra se extinde, mi-am luat geanta – care era lângă boxe – și am încercat să mă îndrept către ieșire. Încă nu era panica pronunțată. Doar când au văzut că ia amploare flacăra… Bine, unii care erau foarte aproape de ușă au plecat imediat. Restul… A mai durat câteva secunde bune până s-a instalat panica. Când am ajuns eu către ieșire panica era la maximum. Drept dovadă erau foarte mulți oameni căzuți și nu am mai putut ieși. Erau țipete, foarte mulți oameni care se împingeau… Era foarte greu să îți păstrezi echilibrul. Era șoc. Și de mine trăgeau oameni, am încercat să îi temperez, că oricum nu aveam unde să ieșim. Am încercat să-mi păstrez calmul și să nu calc pe cineva. Am rămas blocat. Eram o masă de oameni în picioare și unii pe jos, toți blocați. Ușile erau închise, oamenii căzuseră peste uși. Se auzeau țipete și se simțea deja valul de căldură. Apoi a fost blackout-ul, adică s-a oprit energia electrică, s-au stins luminile. Nu erau nici lumini de siguranță. Era beznă totală. Nu m-am întors deloc cu privirea în spate. S-a deschis ușa, a intrat oxigenul și a venit și flacăra. Atunci am încercat să nu respir și să îmi las capul în jos. Și asta a fost. Nu mi-am pus mâinile pe cap și flacăra m-a prins pe laterale”, a spus Miluță Flueraș.

„M-a ajutat cineva. Încă era un morman de oameni în fața mea. Câteva secunde nu se întâmpla nimic. Am încercat să feresc oamenii și să mă întind către ușă. Eram foarte aproape de ușă, nu mai aveam mult, cred că vreun metru și jumătate. Am întins mâinile, m-am balansat și cineva m-a prins de mână și m-a ajutat, m-a tras. Nu știu cine era, că n-am recunoscut persoana în acel moment. Erau deja ceva oameni afară… Începuseră să vină, se auzeau sirenele. Nu am stat foarte mult. Mi-a sunat telefonul și am apucat să răspund. La telefon era Emil de la Metal Head. Vorbind cu el, m-am îndreptat către poartă să văd dacă vine vreo Salvare, ceva. Atunci ieșea Cezar de la Vița de Vie, cu mașina. M-a luat el și m-a dus la primul spital. Era și el rănit. Mai era în mașină cu prietena lui și mai era încă un tip, care era mult mai grav”, a mai spus băiatul.

Incendiul din clubul Colectiv a durat 153 de secunde, potrivit raportului realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani.

În urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 64 de persoane – 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate. Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit.

Citeşte şi Povestea cutremurătoare a unei supravieţuitoare din Colectiv: Îmi atârna pielea de la coate în jos