Min. Transporturilor: Comandamentul de Iarnă să se asigure că toate companiile sunt pregătite de intervenţie

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut Comandamentului de Iarnă constituit la nivelul ministerului să se asigure că toate companiile din subordinea/autoritatea MT sunt pregătite de intervenţie.

24 nov. 2013, 16:18
Min. Transporturilor: Comandamentul de Iarnă să se asigure că toate companiile sunt pregătite de intervenţie

În vederea ninsorii care a fost anunţată săptămâna viitoare, au fost luate o serie de măsuri la nivelul CNCF CFR SA, al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos- RA Galaţi şi la nivelul celor patru aeroporturi din subordinea MT: Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanta, Aeroportul Traian Vuia din Timişoara şi aeroporturile Henry Coandă şi Aurel Vlaicu din Bucureşti, potrivit unui comuncat emis de Ministerul Transporturilor.

La CNCF CFR SA au fost verificate macazele şi starea tehnică a celor 34 de pluguri. Sunt încă în curs de amplasare panourile parazăpadă care vor proteja porţiunile de cale ferată expuse. Dintr-un stoc existent de 30.000 de panouri-parazăpadă, până în prezent au fost montate peste 50 la sută. Vagoanele plug vor interveni în caz de ninsoare, în situaţia în care grosimea stratului de zăpadă nu depăşeşte un metru, iar zăpada este afânată. În cazurile în care, din cauza depunerilor masive de zăpadă şi a intensităţii viscolului nu există siguranţa că trenul va ajunge în staţia vecină, şeful secţiei de district poate dispune închiderea liniei.

AFDJ Galaţi RA intervine în cazul problemelor legate de navigaţia pe Dunăre, în acest sens, pentru asigurarea transportului naval, au fost pregătite de intervenţie remorcherele de spargere a gheţii şi au fost încheiate contracte cu societăţi care dispun de nave pentru participarea la intervenţii în caz de nevoie. În plus, au fost stabilite navele care vor fi ancorate în porturi, precum şi măsurile care vor fi luate în acestea.

Pe cele patru aeroporturi aflate în subordinea Ministerului Transporturilor au fost luate măsuri pentru asigurarea continuităţii stocurilor de materiale degivrante, materiale consumabile şi piese de schimb, precum şi asigurarea service-ului autorizat pentru echipamentele de deszăpezire-degivrare.

„Încă de la constituirea Comandamentului de Iarnă, în octombrie, am cerut participanţilor să facă toate diligenţele pentru a se pregăti de intervenţie în cazul ninsorilor. Cel mai important este ca pasagerii să călătorească în siguranţă, iar în cazul în care se petrec lucruri neprevăzute să se poată interveni operativ şi în timp util”, a declarat Ramona Mănescu, Ministrul Transporturilor.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică o informare privind răcirea accentuată a vremii, ninsori şi intensificări ale vântului, începând de luni, 25 noiembrie, ora 2.00, până joi, 28 noiembrie, ora 8.00, temperaturile urmând să scadă cu circa 5 grade sub mediile climatologice ale perioadei.