Minerii blocaţi în subteran la Livezeni au renunţat la protest

Minerii de la Livezeni care luni dimineaţă s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de denunţarea contractului colectiv de muncă, au renunţat la această formă de protest după ce au obţinut promisiuni că reprezentanţii lor se vor întâlni cu administratorul special şi administratorul juridic al Complexului Energetic Hunedoara (CEH).
Alina Costache
22 mart. 2016, 04:21
Minerii blocaţi în subteran la Livezeni au renunţat la protest

Potrivit reprezentanţilor minerilor din Valea Jiului, cei 20 de ortaci din schimbul întâi de la Mina Livezeni blocaţi în subteran şi cărora în cursul serii li s-au alăturat alţi 20 de colegi din schimbul al doilea au renunţat la protest în jurul orei 22.00, după ce au obţinut promisiunea că reprezentanţii lor se vor întâlni săptămâna viitoare cu administratorul special şi cu administratorul juridic al Complexului Energetic Hunedoara.

Cei 20 de mineri din schimbul întâi de la Livezeni au refuzat să iasă la suprafaţă, luni dimineaţă, după terminarea programului de lucru, nemulţumiţi de denunţarea contractului colectiv de muncă şi de faptul că nu au existat negocieri.

Luni seară, 73 de angajaţi ai termocentralei Mintia sunt în continuare în greva foamei.

O tânără aflată în greva foamei a fost transportată la spital cu o ambulanţă, după ce i s-a făcut rău, ea fiind lăsată să plece acasă după ce a primit îngrijiri medicale.

Marţi, de la ora 13.30, mineri de la toate unităţile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara vor participa un protest în curtea companiei din Petroşani. Protestul vine ca urmare a denunţării contractului colectiv de muncă şi a lipsei unor negocieri pe această temă.

Petre Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele”, preciza că la protest vor participa mineri care se află în timpul liber, pentru a nu fi afectată producţia, adăugând că va contesta în instanţă denunţarea contractului colectiv de muncă.

Minerii cer demisia întregii conduceri a CEH şi sunt nemulţumiţi că toţi angajaţii, atât cei din subteran, cât şi cei de la suprafaţă, trebuie să intre, pe rând, în şomaj tehnic timp de zece zile.

Luni dimineaţă, 17 angajaţi ai termocentralei Mintia au intrat în greva foamei, nemulţumiţi de faptul că toţi salariaţii termocentralelor Mintia şi Paroşeni sunt obligaţi să intre în şomaj tehnic timp de zece zile. Ulterior, lor li s-au adăugat alţi colegi.

Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă de la începutul acestui an şi care se confruntă cu o situaţie gravă, a denunţat contractul colectiv de muncă, începând cu 17 martie, motivând decizia prin faptul că este nevoie de noi economii la nivelul cheltuielilor, care să permită continuarea activităţii, anunţa, vineri, compania.

Decizia de denunţare a contractului colectiv de muncă a venit în contextul intenţiei de reorganizare a societăţii de către administratorul judiciar, Casa de Insolvenţă GMC SPRL Craiova. 

Ca urmare, vineri, minerii din schimbul al doilea de la Mina Lupeni au protestat în curtea CEH din Petroşani, nemulţumiţi că firma care se ocupă de insolvenţa companiei a denunţat contractul colectiv de muncă, ei temându-se că veniturile le vor scădea astfel cu 20 la sută.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri seară, de Complexul Energetic Hunedoara (CEH), 13 sporuri primite de mineri în baza contractului colectiv de muncă vor rămâne valabile, în urma denunţării acestui contract de către administratorul judiciar al companiei aflate în insolvenţă.

Astfel, conform sursei citate, nu sunt afectate salariul de bază lunar brut, sporul pentru vechimea în muncă, sporul pentru fidelitate, sporul de periculozitate, sporul de front, sporul de şef echipă/ brigadă/ schimb, sporul pentru radiaţii, sporul pentru condiţii nocive şi periculoase, sporul pentru mobilitate, sporul pentru confidenţialitate, sporul pentru condiţii deosebite, sporul pentru lucru în timpul nopţii, sporul pentru lucru efectuat sâmbăta, duminica şi în zilele de sărbători legale, sporul pentru orele lucrate suplimentar faţă de norma lunii, zilele de concediu negociate în Contractul Individual de Muncă, alte drepturi prevăzute de lege (indemnizaţia de concediu, indemnizaţia pentru concedii medicale, zile libere pentru donarea de sânge conform legii, diurna conform legii).

În schimb, sunt afectate alte drepturi, precum tichetele de masă, tichetele cadou, masa caldă pentru salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale de muncă în procent de 100%, adaosurile pentru sărbătorirea Zilei meseriei, a Crăciunului, pentru Ziua Femeii, cota de combustibil (energie electrică şi termică), cadourile pentru copiii minori ai salariaţilor, ajutoarele financiare sau transportul gratuit la şi de la locul de muncă. De asemenea, se mai pierd unele drepturi acordate doar în cazul concedierii, respectiv plăţi compensatorii acordate la concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului  şi plăţi compensatorii acordate în cazul concedierii colective.

DailyBusiness
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist a ținut concertul de adio la începutul lunii iulie
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Felix Baumgartner nu va avea o înmormântare grandioasă! Tulburător ce este scris pe sicriul său
Fanatik.ro
Shkendija – FCSB. Zeci de mii de români au fentat VOYO! Pro TV, acțiuni în forță pe Youtube și Facebook împotriva streamurilor ilegale
Capital.ro
Schimbare pentru cine face plăți cu cardul. Lege în România. Cum se efectuează transferurile de bani
Playtech.ro
Bulion la rece, fără fierbere. Rețeta secretă care păstrează toate vitaminele roșiilor
DailyBusiness
Nicușor Dan, reacție după ce 60% dintre români spun că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun. „Mă îngrijorează profund”
Adevarul
Pierderi uriașe în sectorul de stat: 266 de companii aduc un minus de 2,5 miliarde lei. Printre ele, Unifarm, Termoenergetica și Metrorex
wowbiz.ro
FOTO | Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea | EXCLUSIV
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Revine metoda de înșelăciune cu moștenirea, dar pe instagram. Atenție în ce grupuri vă lăsați atrași
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
kanald.ro
BREAKING NEWS Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani
Cancan.ro
După chinul de la petrecerea cu șeicii din Dubai, Maria a rămas în scaun cu rotile 😢 S-a mutat definitiv în Norvegia
Playsport.ro
Mai valoroasă decât aurul sau platina, această piatră rară costa de 10.000 de ori mai mult și se găsește doar într-o singură țară
Capital.ro
Veste tristă despre Bruce Willis! Familia legendarului actor a făcut anunțul: Nu mai poate..
StirileBZI
Românii, avertizați să se pregătească! Iarna vine cu vești proaste: TVA-ul mai mare poate duce la scumpiri în termoficare
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
stirilekanald.ro
VIDEO Tânăr de 23 de ani din Găești, ucis după o răfuială ca-n Vestul Sălbatic: "A tras până a descărcat pistolul"
Mihai Voropchievici, horoscop rune pana pe 30 iulie 2025. Scorpionii lau noroc, Leii primesc daruri, Sagetatorii au parte de schimbari majore
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare pentru anumiți români! Guvernul anunță măsuri pentru acești pensionari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Țara unde depresia se tratează pe stadion: Medicii „prescriu” mai mult fotbal