Minerii blocaţi în subteran la Livezeni au renunţat la protest

Minerii de la Livezeni care luni dimineaţă s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de denunţarea contractului colectiv de muncă, au renunţat la această formă de protest după ce au obţinut promisiuni că reprezentanţii lor se vor întâlni cu administratorul special şi administratorul juridic al Complexului Energetic Hunedoara (CEH).
Alina Costache
22 mart. 2016, 04:21
Minerii blocaţi în subteran la Livezeni au renunţat la protest

Potrivit reprezentanţilor minerilor din Valea Jiului, cei 20 de ortaci din schimbul întâi de la Mina Livezeni blocaţi în subteran şi cărora în cursul serii li s-au alăturat alţi 20 de colegi din schimbul al doilea au renunţat la protest în jurul orei 22.00, după ce au obţinut promisiunea că reprezentanţii lor se vor întâlni săptămâna viitoare cu administratorul special şi cu administratorul juridic al Complexului Energetic Hunedoara.

Cei 20 de mineri din schimbul întâi de la Livezeni au refuzat să iasă la suprafaţă, luni dimineaţă, după terminarea programului de lucru, nemulţumiţi de denunţarea contractului colectiv de muncă şi de faptul că nu au existat negocieri.

Luni seară, 73 de angajaţi ai termocentralei Mintia sunt în continuare în greva foamei.

O tânără aflată în greva foamei a fost transportată la spital cu o ambulanţă, după ce i s-a făcut rău, ea fiind lăsată să plece acasă după ce a primit îngrijiri medicale.

Marţi, de la ora 13.30, mineri de la toate unităţile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara vor participa un protest în curtea companiei din Petroşani. Protestul vine ca urmare a denunţării contractului colectiv de muncă şi a lipsei unor negocieri pe această temă.

Petre Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele”, preciza că la protest vor participa mineri care se află în timpul liber, pentru a nu fi afectată producţia, adăugând că va contesta în instanţă denunţarea contractului colectiv de muncă.

Minerii cer demisia întregii conduceri a CEH şi sunt nemulţumiţi că toţi angajaţii, atât cei din subteran, cât şi cei de la suprafaţă, trebuie să intre, pe rând, în şomaj tehnic timp de zece zile.

Luni dimineaţă, 17 angajaţi ai termocentralei Mintia au intrat în greva foamei, nemulţumiţi de faptul că toţi salariaţii termocentralelor Mintia şi Paroşeni sunt obligaţi să intre în şomaj tehnic timp de zece zile. Ulterior, lor li s-au adăugat alţi colegi.

Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă de la începutul acestui an şi care se confruntă cu o situaţie gravă, a denunţat contractul colectiv de muncă, începând cu 17 martie, motivând decizia prin faptul că este nevoie de noi economii la nivelul cheltuielilor, care să permită continuarea activităţii, anunţa, vineri, compania.

Decizia de denunţare a contractului colectiv de muncă a venit în contextul intenţiei de reorganizare a societăţii de către administratorul judiciar, Casa de Insolvenţă GMC SPRL Craiova. 

Ca urmare, vineri, minerii din schimbul al doilea de la Mina Lupeni au protestat în curtea CEH din Petroşani, nemulţumiţi că firma care se ocupă de insolvenţa companiei a denunţat contractul colectiv de muncă, ei temându-se că veniturile le vor scădea astfel cu 20 la sută.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri seară, de Complexul Energetic Hunedoara (CEH), 13 sporuri primite de mineri în baza contractului colectiv de muncă vor rămâne valabile, în urma denunţării acestui contract de către administratorul judiciar al companiei aflate în insolvenţă.

Astfel, conform sursei citate, nu sunt afectate salariul de bază lunar brut, sporul pentru vechimea în muncă, sporul pentru fidelitate, sporul de periculozitate, sporul de front, sporul de şef echipă/ brigadă/ schimb, sporul pentru radiaţii, sporul pentru condiţii nocive şi periculoase, sporul pentru mobilitate, sporul pentru confidenţialitate, sporul pentru condiţii deosebite, sporul pentru lucru în timpul nopţii, sporul pentru lucru efectuat sâmbăta, duminica şi în zilele de sărbători legale, sporul pentru orele lucrate suplimentar faţă de norma lunii, zilele de concediu negociate în Contractul Individual de Muncă, alte drepturi prevăzute de lege (indemnizaţia de concediu, indemnizaţia pentru concedii medicale, zile libere pentru donarea de sânge conform legii, diurna conform legii).

În schimb, sunt afectate alte drepturi, precum tichetele de masă, tichetele cadou, masa caldă pentru salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale de muncă în procent de 100%, adaosurile pentru sărbătorirea Zilei meseriei, a Crăciunului, pentru Ziua Femeii, cota de combustibil (energie electrică şi termică), cadourile pentru copiii minori ai salariaţilor, ajutoarele financiare sau transportul gratuit la şi de la locul de muncă. De asemenea, se mai pierd unele drepturi acordate doar în cazul concedierii, respectiv plăţi compensatorii acordate la concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului  şi plăţi compensatorii acordate în cazul concedierii colective.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România se va deschide din această vară. Ce localități va străbate
Capital.ro
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Se schimbă Codul Penal! Pedepse dure pentru cei care fac acest lucru!
Adevarul
De ce bebelușii spun „tata”, înainte să spună „mama” VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e însărcinată în 4 luni!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași! Explicația unui psiholog criminalist: „Oamenii sunt din ce în ce mai egoiști”
Capital.ro
S-a dat interdicție în România. Este ilegal în sate și în orașele mici. Legea e deja activă
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'