Minerii continuă protestele în Valea Jiului în ciuda promisiunilor guvernanţilor: „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”

Protestul minerilor continuă în Valea Jiului. Chiar dacă li s-a promis că își vor primi salariile până în data de 26 februarie, aceștia spun că nu cedează și nu renunță la proteste.

20 feb. 2021, 12:24
Minerii continuă protestele în Valea Jiului în ciuda promisiunilor guvernanţilor: „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”

În jur de 80 de mineri s-au blocat în subterant şi alte zeci protestează sâmbătă, pentru a patra zi consecutiv, în faţa minei Lupeni supăraţi că nu şi-au primit banii pe munca prestată.

„Nu cedăm”, „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, sunt câteva dintre lozincile ortacilor care protestează sâmbătă în faţa minei Lupeni.

În ciuda promisiunilor Guvernului că le vor plăti salariile restante până în data de 26 februarie, minerii nu renunţă la protest. Ei spun că nu vor măriri salariale, ci vor să stea de vorbă cu oficialităţile şi să-şi exprime nemulţumirile.

„Se ştie de câteva zile, nu ne-am primit salariile. Nu au fost băgate pe carduri. Mai avem de primit tichetele de masă, ajutorul de încălzire, banii de transport. Sunt oameni blocaţi în subteran şi nu vor să iasă. Oamenii aşteaptă ca cineva de la Bucureşti să vină să stea de vorbă cu ei, primul ministru. Nu vom ceda până nu vom avea ultimul leu băgat pe card”, spune unui printre minerii protestatari.

Citeşte şi: Virgil Popescu explică motivul protestelor minerilor din Valea Jiului. Care este soluția propusă de ministru

„Ni s-au încălcat drepturile din contractul colectiv de muncă. Avem de anul trecut din luna martie amânate tichetele de masă, ajutorul de transport şi căldură şi ne mint în continuare. Nu ne-am luat salariul pe luna ianuarie. Ne-au amânat, deşi în contract este prăvăzută plata salariului între 15 – 18 a lunii. Nu cerem decât să ni se restecte acest drept din contractul colectiv de muncă”, a spus un alt miner.

O parte dintre minerii protestatari au ieşit la suprafaţă pentru a-şi întâlni familiile, după care au revenit în subteran.

Starea de sănătate de sănătate a minerilor din subteran este monitorizată de către salvatorii mineri.

„Există salvatori care îi monitorizează tot timpul. În cazul în care unui om i se face rău din cauza epuizării sau alte motive, este scos la suprafaţă şi transportat la spital pentru îngrijiri medicale”, pentru AGERPRES, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Samuel Dioane.

La Mina Lupeni este aşteptată şi senatoare Diana Şoşoacă, care şi-ar fi exprimar disponibilitatea să stea de vorbă cu minerii blocaţi în subteran.

Citeşte şi: Protestul minerilor din Valea Jiului continuă: ”Să scoată ce au furat de pe spatele nostru”

Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roşu, a anunţat vineri, după o serie de întâlniri avute la Bucureşti cu premierul Florin Cîţu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Lucian Heiuş, că minerii îşi vor primi salariile integral săptămâna viitoare, mai devreme de termenul anunţat pentru 26 februarie.

 


loading...
Partenerii noștri