Minerii protestatari de la Roşia Montană şi-au petrecut noaptea în subteran

Cei 22 de ortaci intraţi de ieri în mina de la Roşia Montană refuză să iasă la suprafaţă. Oamenii spun că vor renunţa la protestul extrem doar dacă exploatarea în zonă va fi aprobată şi vor avea astfel siguranţa unui loc de muncă, transmite România TV. Minerii cer să stea de vorbă cu Crin Antonescu şi cu liderii grupurilor parlamentare.

12 sept. 2013, 06:49
Minerii protestatari de la Roşia Montană şi-au petrecut noaptea în subteran

Cei 22 de ortaci din mina Cătălina au refuzat să iasă din schimbul unu. „Nu ieşim afară. Când se vor rezolva problemele, ieşim afară”, a spus un protestatar. La gura minei s-au adunat şi familiile minerilor. „Vreau să-l scot pe tata afară de pe baie că e bătrân”, a spus un adolescent ce a venit la locul protestului.

Deocamdată, minerii nu vor să iasă din schimb dacă nu vin la faţa locului decidenţii politici care s-au opus proiectului exploatării miniere de la Roşia Montană. „Toţi cei care sunt aici sunt dispuşi să intre alături de colegii lor şi să stea acolo atât cât va fi nevoie. Sunt probleme cu oxigenul înăuntru şi s-ar putea să vină la înmormântarea noastră dacă nu vor să vină la discuţii”, a declarat unul din angajaţi.

Minerii intenţionează să continue protestul în subteran până sâmbătă, după care vor intra în greva foamei.

Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, a declarat, pentru Mediafax, că monitorizează în permanenţă situaţia minerilor blocaţi în subteran la Roşia Montană şi a cerut să fie luate toate măsurile necesare pentru ca aceştia să aibă hrană, apă şi medicamente, în caz de nevoie. Acesta a precizat că doi dintre mineri au probleme de sănătate, însă până acum protestul nu le-a agravat starea de sănătate.

Feneşer a mai spus că a avut o discuţie personală cu Crin Antonescu, pe care l-a informat că minerii îi solicită să vină la Roşia Montană, iar în cazul premierului Victor Ponta a transmis mesajul protestatarilor cancelariei acestuia.

Minerii au cerut ca preşedintele Senatului, Crin Antonescu, să vină personal la Roşia Montană. Liderul PNL a spus în schimb că nu se consideră vinovat cu nimic şi că nu are de ce să meargă în zonă. „Am luat act de punctul de vedere al acestor oameni, le înţeleg poziţia, le înţeleg interesul în cel mai legitim mod numai că o lege, o decizie nu se face numai pentru un loc din ţară. Nu putem să mergem mâine la mină, poimâine în Piaţa Universităţii”, s-a apărat liberalul.

După ce Crin Antonescu s-a delimitat oficial de proiectul Roşia Montană, liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu l-a atacat dur. El a spus despre preşedintele PNL că se comportă ca o fată mare şi că a fost luat de val când a respins proiectul Roşia Montană.

Între timp statul român poate să mai primească o lovitură. Într-un interviu acordat unei televiziuni din Canada, directorului executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry, a anunţat că va cere despăgubiri de până la 4 miliarde de euro dacă proiectul va fi respins. „În cazul în care Guvernul sau Parlamentul român decid să respingă proiectul, atunci avem anumite drepturi, conform tratatelor internaţionale de investiţii. Credem că avem un caz solid şi am putea cere Guvernului român despăgubiri de 4 miliarde de dolari”, a declarat Henry.

Informaţiile au apărut şi în mai multe ziare din Canada. Ulterior însă, directorul executiv a anunţat că declaraţiile sale au fost interpretate greşit de către presa internaţională. El a adăugat că doar românii şi România vor decide ce este în interesul ţării.