Minerii vin la PROTESTE în Capitală. Ortacii anunţă că vor veni pe jos, în marş, la Bucureşti

Capitala va fi luată cu asalt de mineri. Sute de ortaci, dar și lucrători din industria energetică anunţă că vor veni pe jos, în marș, la București. Ei vor să protesteze pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia. În ultimele săptămâni, au organizat şi la Târgu Jiu un miting împotriva miniştrilor tehnocraţi, iar mai mulţi mineri chiar au fost zile la rând în greva foamei.

21 mart. 2016, 08:47
Minerii vin la PROTESTE în Capitală. Ortacii anunţă că vor veni pe jos, în marş, la Bucureşti

Sindicaliştii spun că vor protesta în Bucureşti. Minerii şi energeticienii din Gorj vor ca pe drumul spre Capitală să spună oamenilor că doar o treime din suma plătită pe factura de energie ajunge la producător, restul fiind taxe ale statului. Greviştii au calculat că deplasarea spre Capitală va dura aproximativ două săptămâni şi va culmina cu un protest în faţa Guvernului.  

Vezi şi: Minerii din Gorj încep din nou protestele. Patru persoane au intrat în greva foamei

Un număr de 25 de lideri sindicali și angajați de la termocentrala Mintia au intrat luni dimineața în greva foamei, în fața sediului administrativ, solicitând demisia conducerii companiei, pe care o acuză de faptul că a dus societatea la starea de insolvență de acum.

În paralel, în curtea termocentralei peste 100 de angajați au declanșat un protest spontan încă de la prima oră de program.

„Suntem 25 de oameni în greva foamei, toți liderii de sindicat și alți angajați. Cerem să se facă, de urgență, acorduri cu fiecare sindicat legal constituit, cerem demisia conducerii complexului, inclusiv a consilierilor, pentru că din cauza lor suntem în această situație”, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crișovan.

Potrivit acestuia, oamenii sunt nemulțumiți și de faptul că firma de insolvență desemnată ca administrator special al CEH a denunțat unilateral contractul colectiv de muncă și cer reglementarea acestei situații.

În plus, se solicită anularea unei decizii a conducerii CEH prin care personalul din termocentralele Mintia și Paroșeni este trimis, prin rotație, în șomaj tehnic, energeticienii apreciind că hotărârea ar trebui aplicată și în sectorul minier, neafectat de această măsură.

În acest context, energeticienii cer separarea „de urgență” a activității de minerit de cea de producere a energiei electrice, susținând că prin aplicarea unei asemenea măsuri se respectă și o cerință a Comisiei Europene formulată după ce compania a beneficiat de un ajutor financiar din partea statului pentru achiziția de certificate verzi.

„Până nu vor fi demiși cei din conducerea complexului, nu vom pleca de aici. Am protestat, am fost la Prefectură, am fost la Comisia de Dialog Social, am fost la Ministerul Energiei. Nu mai putem”, a conchis liderul sindical.

Contractul colectiv de muncă al angajaților Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost denunțat joi, 17 martie, de administratorul judiciar al companiei, în condițiile în care societatea se află în procedură de insolvență. Potrivit unui comunicat al CEH, relațiile de muncă dintre salariați și angajator urmează să se deruleze în baza prevederilor din contractele individuale de muncă.

Conducerea CEH precizează că beneficiile și sporurile stipulate expres — valoric și procentual — în cadrul contractelor individuale de muncă nu vor fi afectate. Compania mai arată că, în cel mai scurt timp, va demara negocierea unui nou contract de muncă.

CEH numără circa 6.300 de salariați care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni. Compania are datorii de peste 1,2 miliarde de lei și se află în procedură de insolvență din data de 7 ianuarie, conform unei hotărâri luate de Tribunalul Hunedoara.