Ministerul Afacerilor Externe va avea un sediu cât Casa Presei. ONG-urile contestă clădirea

Ministerul Afacerilor Externe vrea să-și mute sediul într-un turn de birouri ce va fi construit în zona Pieţei Presei Libere. Reprezentanţii ONG-urilor contestă construcţia clădirii de birouri, întrucât s-ar pierde încă un spaţiu verde al Capitalei.

23 iul. 2013, 16:16
Ministerul Afacerilor Externe va avea un sediu cât Casa Presei. ONG-urile contestă clădirea

Construcția noului sediu al Ministerului Afacerilor Externe a fost anunțată public încă din august 2012 când Andrei Marga, fostul ministrul de Externe, a declarat că va fi construit un nou sediu în zona Pieţei Presei Libere, cu bani de la bugetul de stat.

„Banii nu-i avem încă, dar trebuie făcută o investiție, terenul s-a alocat, acum începem sa facem studiul de fezabilitate, apoi se cere finanțarea. Dar banii vor fi aici din partea statului, nu ai alta sursă în cazul unui minister”, a spus acesta, motivând nevoia de sediu nou prin faptul că actualul, de pe Aleea Alexandru numărul 31, ar fi vulnerabil la cutremure.

CITEŞTE ŞI Pasajul Rutier din Piaţa Presei Libere, criticat dur de ONG-uri: „Un genocid, inutil şi costisitor”

Ministerul a declarat pentru b365.ro că se află în stadiul de intenţie pentru construirea unui sediu administrativ: „În acest sens, se acţionează pentru identificarea unui amplasament care să corespundă cerinţelor impuse de o astfel de clădire. După stabilirea terenului, în funcţie de fondurile alocate, se poate trece la etapele următoare privind obţinerea aprobărilor necesare în vederea proiectării şi realizării construcţiei propriu-zise.”

Reprezentanţii societăţii civile sunt de părere că imensa construcţie va impune dispariţia unei bucăţi bune de spaţiu verde şi va aglomera masiv circulaţia în zonă.

Principala problemă a proiectului este faptul că prevede construirea unei clădiri înalte cât Casa Presei Libere şi de volum jumătate din aceasta pe spaţiul verde mărginit de Şos. Kiseleff, Bd. Expoziţiei şi Bd. Mărăşti, cu consecinţa aglomerării traficului din zonă. Proiectul este ilegal, întrucât o parte din avizele preliminare nu prevăd existenţa clădirii menţionate„, susţine Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

În replică, arhitectul-şef al Primăriei Generale, a precizat, în cadrul unei dezbateri publice care a avut loc marţi, că această construcţie nu ar fi ilegală, întrucât parcul de lângă staţia tramvaiului 41 nu este definit ca spaţiu verde şi, conform Planului Urbanistic General, în zonă se permite construirea unui imobil de înaţimea Casei Scânteii.

În noul turn de birouri ce ar urma să fie construit în Piaţa Montreal, MAE plănuieşte să aibă doar o parte din clădire, restul fiind la dispoziţia altor chiriaşi.