Ministerul Agriculturii PRECIZEAZĂ de ce a indicat firma Brădet în scandalul E.coli

Scandalul E.coli este departe de a fi rezolvat, iar la mai bine de o lună de la izbucnirea cazurilor de sindrom hemolitic uremic autorităţile nu cunosc exact sursa îmbolnăvirilor a zeci de copii. La începutul săptămânii ministrul Agriculturii a anunţat public numele unei firme de lactate unde a fost descoperit un lot de 25 de kilograme de brânză contaminată cu e.coli, iar după două zile în care oamenii s-au solidarizat cu firma locală ministrul Achim a subliniat că "nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată și cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sănătății să ducă la capăt ancheta". De două zile oficialii din Ministerul Agriculturii încearcă să justifice de ce au arătat cu degetul firma de lactate din Curtea de Argeş.

03 mart. 2016, 15:29
Ministerul Agriculturii PRECIZEAZĂ de ce a indicat firma Brădet în scandalul E.coli

„Cu privire la situaţia rezultată în urma depistării lotului de brânză contaminată cu e-coli, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

Anunţul făcut de ministrul Achim Irimescu este în conformitate cu prevederile europene (Regulamentul 178/2002, Regulamentul 2073/2005) şi naţionale – GHID privind elaborarea planurilor naţionale de intervenţie în domeniul siguranţei alimentelor (ANSVSA)”, se anunţă pe site-ul ministerului.

Citeşte şi:  Mars versus Lactate Brădet. Cum funcţionează în criză comunicarea corporatistă şi comunicarea umană

Astfel, potrivit:

Art. 10 din Regulamentul UE 178/2002 „Fără a aduce atingere prevederilor aplicabile ale legislației comunitare și interne privind accesul la documente, în cazurile în care există motive rezonabile să se suspecteze că anumite produse alimentare sau hrană pentru animale pot prezenta un risc pentru sănătatea umană sau pentru sănătatea animalelor, atunci, în funcție de natura, gravitatea și dimensiunile riscului respectiv, autoritățile publice iau măsuri adecvate pentru informarea publicului general cu privire la natura riscului pentru sănătate, identificând, în cea mai mare măsură, produsele alimentare sau hrana pentru animale ori tipul de produse alimentare sau de hrană pentru animale, riscul pe care acestea îl pot prezenta și măsurile care se iau sau sunt pe cale să se ia în vederea prevenirii, reducerii sau eliminării acelui risc”.

Art. 17 din Regulamentul UE 178/2002 “Statele membre aplică legislația alimentară, monitorizează și verifică respectarea cerințelor relevante ale legislației alimentare de către operatorii din sectorul alimentar și operatorii cu activitate îndomeniul hranei pentru animale în toate etapele producerii, prelucrării și distribuției. În acest scop, statele membre practică un sistem de controale oficiale și alte activități, conform împrejurărilor, inclusiv comunicarea către public a siguranței și riscului produselor alimentare și hranei pentru animale, supravegherea siguranței alimentelor și a hranei pentru animale și alte activități de monitorizare cuprinzând toate etapele de producție,

Citeşte şi: Irimescu DEZVĂLUIE de ce a arătat cu degetul firma de lactate: Brânza infestată cu e-coli putea face alte victime

GHID privind elaborarea planurilor naţionale de intervenţie în domeniul siguranţei alimentelor (ANSVSA)

Pe măsură ce incidentul evoluează, este, de obicei, necesar să se iniţieze intervenţii pentru protejarea sănătăţii publice, prin limitarea şi controlul distribuţiei de produse alimentare afectate. Împiedicarea distribuţiei produselor alimentare contaminate, retragerea şi rechemarea produselor alimentare, precum şi închiderea unităţilor din sectorul alimentar trebuie considerate drept măsuri adecvate şi trebuie întreprinse atunci când este necesar”, mai precizează ministerul.

Ministerul menţionează retragerea voluntară a companiei Mars a unor loturi de batoane din portofoliul său

„În situaţii similare, mai exact, în 23.02.2016, ANSVSA a anunţat printr-un comunicat de presă că Punctul Naţional de Contact RASFF România a fost notificat de către Punctul European de Contact RASFF asupra unei retrageri iniţiată de compania MARS pentru 5 sortimente de produse din ciocolată: SNICKERS®, MARS®, MILKY WAY®, CELEBRATIONS® si MINI MIX®, după ce un fragment de plastic a fost identificat într-un produs. În această situaţie, ANSVSA a colaborat cu MARS România în acţiunea de retragere a loturilor de produse suspicionate de pe piaţă, urmărind modul de retragere de la comercializare precum si alte acţiuni pe care compania le întreprinde, cum ar fi informarea consumatorilor.

Ce spune ANSVSA despre laptele din fermele din România

Laptele provenit de la toate fermele din România, precum şi produsele lactate de la rafturi sunt sigure pentru consum, a declarat Andrei Butaru, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), precizând că nu există restricţii pentru nicio fermă.

 Întrebat cum ar fi putut ajunge bacteria e-coli să contamineze un lot de brânză de vaci de la firma „Lactate Bradet” dacă produsele erau sigure la fermă, Butaru a explicat că sursa de contaminare poate să apară din mai multe locuri.

„În primul rând, pot să apară contaminări pe flux, în al doilea rând pot prin manipulare, prin transport etc. Noi încă n-am terminat analizele de făcut, dar în momentul respectiv contaminarea putea să fie făcută”, a subliniat preşedintele ANSVSA. 

Nu există o legătură între brânza incriminată şi cazurile copiilor îmbolnăviţi

„Desigur, nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată și cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sănătății să ducă la capăt ancheta. Însă, din informațiile pe care le aveam când am ieșit public, rezulta că lotul de brânză de 25 kg de la fabrica respectivă, NU A MAI FOST REGĂSITĂ NICI LA PRODUCĂTOR, NICI LA UNITĂȚILE DE COMERCIALIZARE. Ce înseamnă lucrul acesta? Înseamnă că acea cantitate de brânză SE AFLA ÎN FRIGIDERUL OAMENILOR! Chiar în momentul în care eu făceam declarația, această brânză infestată cu e-coli putea face alte victime! Iar oamenii aceia NU ȘTIAU CE AU ÎN FRIGIDER ȘI CE PUTEAU SĂ LE DEA COPIILOR! Sper că nu a fost afectat grav un producător, DAR POATE AM SALVAT ASTFEL VIATA UNOR COPII, și asta moral îmi dă liniște. În cazul în care ar fi fost afectați alți copii, mi s-ar fi reproșat că am știut numele producătorului și l-am tăinuit”, a scris Achim Irimescu.

De altfel, Elena Ghiţă, bunica fetiţei de 11 luni din localitatea argeşeană Poiana Lacului, care a murit pe 15 februarie la Marie Curie, a declarat că e imposibil ca produsele Brădet să fi dus la decesul nepoatei sale pentru că nu au fost consumate deloc în familie, notează Mediafax.