Ministerul Agriculturii recunoaște: doar 2,14% din suprafețele cultivate sunt afectate de secetă

Ministerul condus de către Petre Daea a revenit cu lămuriri, în contextul în care Guvernul Nicolae Ciucă se plânge de secetă.

03 aug. 2022, 20:08
Ministerul Agriculturii recunoaște: doar 2,14% din suprafețele cultivate sunt afectate de secetă

Ministerul Agriculturii a elucidat misterul. Suprafața terenurilor agricole calamitate de secetă, pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor, a crescut la 190.818 ha. Astfel, suprafața totală cultivată la nivel național este de 8.892.223 de hectare, ceea ce înseamnă că seceta afectează doar 2,14% din total.

Pe culturi, suprafețele sunt distribuite astfel: grâu, triticale: 120.102 ha; orz, orzoaică, ovăz, secară: 20.292 ha; rapiță: 20.077 ha; porumb: 17.329 ha; soia: 1.533 ha; mazăre: 454 ha; floarea-soarelui: 6.203 ha; plante furajere: 900 ha; alte culturi: 3.863 ha, se arată într-un răspuns al MADR pentru ȘtiriPeSurse.

Județele afectate sunt: Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Cluj, Constanța, Galați, Gurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Suceava, Tulcea,Teleorman, Timiș, Vaslui și Vrancea, mai precizează sursa citată.

Situația suprafețelor cu culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate.

În urmă cu o săptămână, pe 25 iulie, suprafața afectată de secetă, potrivit raportărilor făcute de prefecturi, era de 116.674 hectare (1,3% din total). În cadrul acestui raport nu intră suprafețele cultivate în regim de subzistență de persoanele fizice.

 

Petre Daea, anunț important pentru agricultori

 

Pentru a sprijini agricultorii, ministrul Petre Daea a anunțat noi măsuri.

În continuare, oficialul MADR a anunţat că producţia de grâu a fost recoltată de pe aproape 95% din suprafeţele cultivate, în acest fel reuşind să preîntâmpine eventuale pierderi ce ar fi putut fi cauzate de supracoacere.

„Ati dispus și ați pus în mișcare decizia să instituim că regula și să operaționalizăm o structură interministerială pentru a stăbili măsurile pentru a preîntâmpina efectele schimbarilor climatice. Am avut deja o întâlnire productivă în care am prezentat situația din agricultură și care sunt măsurile pe care le putem lua urgent, în vederea stabilizarii producției.

Până la aceasta data în România s-a recoltat peste 94% din suprafață de grâu. Am avut în vedere urgentarea, pentru a preîntâmpina scuturarea culturilor. Supracoacerea putea produce scăderi de producție”, a declarat Petre Daea.