Ministerul Apărării renunța la aeronavele MiG-21 LanceR. Vor fi efectuate ultimele zboruri, în cadrul unei ceremonii

Aeronavele de tip MiG-21 vor fi retrase din dotarea Forțelor Aeriene Române. Cu această ocazie va fi organizată și o ceremonie de retragere.

15 mai 2023, 09:53
Ministerul Apărării renunța la aeronavele MiG-21 LanceR. Vor fi efectuate ultimele zboruri, în cadrul unei ceremonii
Ministerul Apărării renunța la aeronavele MiG-21 LanceR. Vor fi efectuate ultimele zboruri, în cadrul unei ceremonii

Forțele Aeriene Române își iau larevedere de la aeronavele de vânătoare MiG-21 LanceR începând cu data de azi, 15 mai, conform Ministerul Apărării. Cu această ocazie va fi organizată o ceremonie de retragere.

Citește și: Suhoi SU-35 rusesc, interceptat de două avioane ale României în timp ce executa manevre agresive deasupra Mării Negre

Această decizie a fost luată în urma unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, astfel încât să se facă tranziția accelerată către aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române.

„Astfel, luni, începând cu ora 11.00, se vor desfăşura simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană General Emanoil Ionescu, Câmpia Turzii şi în Baza 86 Aeriană Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă, Borcea, care se vor finaliza cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu, Bacău”, a transmis MApN.

La Baza 95 Aeriană erou F-16 căpitan aviator Alexandru Şerbănescu, din Bacău, , începând cu ora 12:00, publicul va putea să urmărească sosirea, trecerea la verticala aeroportului și aterizarea aeronavelor MiG-21 LanceR decolate de la celelalte două baze aeriene. De asemenea, va putea fi vizitat muzeul unității.

Aeronavele MiG-21 LanceR sunt poate printre cele mai vechi din dotarea Armatei Române. Printe cele mai vechi se numără unele care au fost fabricate chiar și cu 40 de ani în urmă. Din păcate, începând cu 1994, acete avioane au fost implicate în peste 20 de accidente aviatice. Unul dintre acestea a avut loc în data de 2 martie 2022, când un avion MiG-21 și un elicopter IAR 330-Puma s-au prăbușit în județul Constanța. La momentul respectiv, nu mai puțin de opt militari și-au pierdut viața în această catastrofă teribilă. La scurt timp, Vasile Dîncu, care la momentul respectiv deținea portofoliul ministerului Apărării, a admis că militarii români își riscă viața zburând cu aeronavele de tip MiG-21.

Pe 12 aprilie 2022, un alt MiG-21 LanceR, care efectua un zbor de instrucție, a înregistrat o problemă la trapele trenului de aterizare și a fost nevoit să aterizeze la o oră după ce a decolat de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Citește și: Dezastru aviatic în Spania, în apropiere de Barcelona! Două avioane s-au ciocnit. Nu există niciun supraviețuitor