Ministerul de Justiţie american cere anularea unei decizii ce va permite deportarea a 800.000 de persoane

Departamentul american de Justiţie a cerut, vineri, Curţii Supreme să anuleze decizia luată de o instanţă din San Francisco privind programul DACA pentru imigranţi şi implicit deportarea a aproximativ 800.000 de tineri, relatează site-ul agenţiei Reuters.

19 ian. 2018, 16:57
Ministerul de Justiţie american cere anularea unei decizii ce va permite deportarea a 800.000 de persoane

Noel Francisco, reprezentant al Departamentului de Justiţie, a precizat în faţa Curţii că „timpul este esenţial”, cerând o decizie înainte de luna iunie.

Potrivit experţilor juridici, luarea unei decizii în acest caz ar putea să dureze şi un an, dacă instanţa va refuza să analizeze cauza în regim de urgenţă.

La 10 ianuarie, un judecător din San Francisco a blocat iniţiativa administraţiei Donald Trump privind anularea programului DACA pentru imigranţi. Judecătorul William Alsup a decis că programul trebuie să rămână în vigoare până când litigiul va fi soluţionat.

 În replică, Donald Trump a precizat că decizia instanţei denotă deficienţe majore ale sistemului judiciar.

„Decizia arată tuturor cât de distrus şi nedrept este sistemul nostru judiciar, când partea adversă într-un caz (cum ar fi DACA) apelează întotdeauna la aceeaşi instanţă şi aproape întotdeauna câştigă, înainte de a fi anulată de instanţele superioare”, a transmis Trump prin intermediul contului de Twitter.

Aproximativ 800.000 de tineri imigranţi cu vârste sub 16 ani, care au venit în SUA înainte de 15 iunie 2007, riscă să fie expulzaţi. Donald Trump a anulat programul DACA, creat de către preşedintele Barack Obama şi susţinut de către democraţi.