Ministerul Educației a publicat 1.000 de teze de doctorat, din cele 7.000 promise

Ministerul Educaţiei a publicat, miercuri, 1.328 din cele 7.000 de teze de doctorat promise de Monica Anisie. 

04 mart. 2020, 13:20
Ministerul Educației a publicat 1.000 de teze de doctorat, din cele 7.000 promise

În urmă cu 3 săptămâni, ministrul Educației declara că „sunt 55 de instituții organizatoare de studii universitare de doctorat, 4 sunt particulare, una este Academia Română. Sunt 214 școli doctorale și peste 400 de domenii de doctorat. În ceea ce privește numărul de programe de studii, sunt peste 21.000. Fiecare student reprezintă un program de studii de doctorat, deci avem peste 21.000”, potrivit edupedu.ro.

Publicarea vine după Ministerul Educației le-a transmis universităților că tezele de doctorat din 2016 până în prezent vor fi făcute publice doar dacă autorul e de acord, deși legea educației prevede că „Teza de doctorat este un document public”.

Chiar la precedentele audieri de la Parlament, pe 18 februarie 2020, Monica Anisie susținea că acordul autorului pentru publicarea tezei de doctorat este o solicitare a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Autoritatea invocată a lăsat-o însă pe Anisie în offside, cu o replică instituțională fără precedent: Publicarea tezelor de doctorat se poate realiza de către Ministerul Educației fără „consimțământul” autorilor, a anunțat oficial Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care s-a „delimitat” de afirmațiile Monicăi Anisie.

Amintim că Monica Anisie a anunțat pe 12 februarie 2020 că „legea educației prevede că aceste teze de doctorat sunt publice, ca atare trebuie să punem în aplicare și această prevedere a legii”.

„Am solicitat UEFISCDI să începem să facem publice aceste teze de doctorat. Avem în format electronic în acest moment în cadrul registrului peste 7.000 de teze de doctorat pe care în curând Ministerul Educației le va pune în mod transparent și le vom face publice. Vor fi la dispoziția publicului”, a precizat atunci Anisie.