Ministerul Educaţiei a ajuns la un consens privind creşterea salariilor personalului didactic din 2024. Urmează să fie calculat impactul bugetar

Săptămâna aceasta ar urma să aibă loc o întâlnire cu premierul Ciolacu pentru a stabili dacă bugetul pe anul viitor poate susține o creştere salarială de 20%, agreată de sindicate şi Ministerul Educaţiei.

27 nov. 2023, 20:39
Ministerul Educaţiei a ajuns la un consens privind creşterea salariilor personalului didactic din 2024. Urmează să fie calculat impactul bugetar

Directorii, directorii adjuncți, inspectorii școlari și personalul cu funcții de conducere vor primi o extra creștere salarială de 1500 de lei pe lângă cei 20%.

Sindicatele au stabilit grilele de salarizare cu o creștere de 20% pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar, de la 1 ianuarie, potrivit surselor Edupedu.ro. Urmează ca acum Ministerul Educației să calculeze impactul bugetar cu această propunere, iar apoi în cursul să aibă loc o nouă întâlnire cu premierul Ciolacu care să spună dacă bugetul Educației pe anul viitor va putea susține majorările propuse.

Luni, 27 noiembrie, au avut loc noi discuții la Ministerul Educației privind grilele de salarizare care să conțină majorările salariale promise de Guvern de la 1 ianuarie.

OUG nr. 57/2023 prevede o majorare de “50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”, iar salariul profesorului debutant să pornească de la salariul mediu net, prognozat pentru 2023.

Majorarea salarială pe care s-ar fi făcut impactul bugetar, convenită cu sindicatele, ar fi de 20% pe toată grila salarială. În cazul salariului profesorului debutant, de exemplu, o creștere de acest fel ar însemna, 3.300 de lei cât este actualul salariu al debutantului, plus 660 de lei (20%). Pe acest scenariu, debutantul ar avea un salariu net de 3.960 de lei pe lună.

Citeşte şi: Preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, detalii despre tăierea impozitului pe venit: „Probabil că se va merge pe soluţii ca aceasta”

Suma ar însemna mai puțin decât salariul mediu net pe anul 2023, promis de Guvern pentru stabilirea salariului profesorului debutant, care ar fi de 4.330 de lei, potrivit celei mai recente prognoze a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

În urma grevei din generale a profesorilor din luna mai, Guvernul a promis majorări salariale de la 1 ianuarie 2024 prin ordonanța de urgență nr. 57/2023, care prevede:

(2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Citeşte şi: DOCUMENT Ce salarii au aceşti bugetari. Sporuri de 10.000.000 lei/an pentru „condiţii vătămătoare”