S-a deschis Cutia Pandorei: Sindicatele din învăţământ cer majorarea salariilor cu încă 10% din decembrie

Sindicaliştii din învăţământ solicită creşterea salariilor profesorilor cu 10% din luna decembrie, în condiţiile în care Guvernul a aprobat majorarea veniturilor din Sănătate, potrivit România TV. Această propunere a sindicatelor vine în condiţiile în care Ministerul Educaţiei a transmis o notă de fundamentare pentru Legea salarizării care presupune mai multe sporuri şi măriri, printre care majorarea salariilor profesorilor debutanţi cu 70% şi o creştere de maxim 177% pentru şefii de lucrări ştiinţifice şi lectorii din învăţământul universitar.

20 aug. 2015, 07:26

„Aceste propuneri sunt incluse într-o material rezultat din urma consultărilor realizate cu sindicale din învăţământ pe o perioadă de două săptămâni, cel care a fost înaintat Ministerului Muncii ca propuneri pentru noul proiect al Legii salarizării. Aceste propuneri prevăd majorarea salariilor cu 70% pentru profesorii debutanţi şi cu un maxim de 177% pentru şefii de lucrări şi lectorii din învăţământul universitar. Acest material cuprinde toate aceste creşteri şi alte sporuri, precum sporul de învăţământ special de 15%, sporul de lucru în mediu rural şi izolat – între 5 şi 20%, de dirigenţie 10% etc, propuneri pe care Ministerul Educaţiei le susţine. Sindicatele au avut ca obiectiv o primă tranşă de 10%, dar acesta nu face parte din materialul prezentat Ministerul Muncii”, a declarat, la România TV, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu: Voi susţine întotdeauna nevoia de resurse mai multe pentru Educaţie

Ministrul Educaţiei a mai explicat faptul că această solicitare a sindicatelor privind majorarea salariilor profesorilor cu 10% de la 1 decembrie urmează să facă obiectul unor discuţii care se vor derula luni, împreună cu primul ministru Victor Ponta şi reprezentanţii sindicatelor din învăţământ.

Anul acesta, salariile din Educaţie au fost deja majorate cu 5%, iar din septembrie se vor mai majora cu încă 5%.

Premierul Victo Ponta a declarat, miercuri, la România TV că urmează să se continue discuţiile cu sindicatele privind majorarea salariilor personalului plătit din fonduri publice,î nsă creşteri vor fi făcute doar când vor exista şi bani.

„Negocieri am avut cu profesorii, cu administraţia publică, cu poliţiştii, înainte de discuţia cu medicii. (…) Aceste categorii cer legitim să aibă salarii mai mari. (…) Am discutat un pic, o să mă văd din nou şi cu liderii sindicali, am zis că nu e corect să zicem de ce le dăm la medici, haideţi să ştim foarte bine că, atunci când avem bani, în condiţiile pe care le negociem, în trei ani şi jumătate, spre deosebire de cei dinainte care doar v-au tăiat salariile, noi ce am negociat am respectat. Dacă cere toată lumea odată, nu, nu se poate”, a spus Ponta.

Citeşte şi Victor Ponta: Azi, cu banii pe care îi avem, putem să majorăm salariile doar pentru medici

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ din România (FSLI) a anunţat că Guvernul trebuie să se aştepte la proteste de amploare, dacă nu va face efortul de a găsi, în cel mai scurt timp, o soluţie de majorare suplimentară a salariilor din Educaţiei.

„Dacă Guvernul nu va face efortul de a găsi o soluție de majorare suplimentară și pentru salariații din Învățământ, cu siguranță că numeroasele mesaje de revoltă pe care le-am primit se vor transforma în fapte, ceea ce înseamnă că Executivul trebuie să se aștepte la proteste de amploare. Ne-am dori ca, pe 14 septembrie, anul școlar să înceapă în cele mai bune condiții pentru elevi și dascăli”, susține Simion Hancescu, președintele FSLI.


loading...