Ministerul Educaţiei începe evaluarea şcolilor doctorale

Ministerul Educației va demara, în această toamnă, evaluarea școlilor doctorale, primele fiind cele care au dovedit că "furtul intelectual nu este un accident", a anunțat, luni, ministrul Mircea Dumitru.
Iulian Tudor
03 oct. 2016, 08:59
Ministerul Educaţiei începe evaluarea şcolilor doctorale

În această toamnă vom demara evaluarea școlilor doctorale, iar primele școli doctorale care vor fi evaluate sunt acelea care vulnerabilizează sistemul academic românesc prin faptul că au arătat deja lumii că furtul intelectual nu este un accident. (…). Voi solicita ca și universitatea în care predau să fie evaluată printre primele„, a afirmat Mircea Dumitru, potrivit Agerpres.

Oficialul a mai precizat că Ministerul Educaţiei a fost criticat, de-a lungul timpului, pentru intransigența impusă în cercetarea științifică în domeniul doctoratelor.

„Unii ne-au atras atenția și ne-au criticat pentru atitudinea noastră intransigentă din ultimii ani de a spune adevărul în chestiuni care țin de deontologia cercetării științifice în domeniul doctoratelor. Răspunzând, mă adresez tuturor acelora care, de bună credință fiind, s-au întrebat dacă a spune adevărul în legătură cu titlurile academice obținute în mod incorect din punct de vedere al deontologiei cercetării nu trădează o slăbiciune a instituțiilor. Convingerea mea puternică este aceea că a recunoaște propriile slăbiciuni și greșeli acolo unde ele pot fi dovedite, nu este câtuși de puțin semn de slăbiciune, ci, dimpotrivă, un semn de tărie. Aceasta este o atitudine morală și nu politică sau juridică”, a subliniat ministrul Dumitru.

De asemenea, el a remarcat faptul că trebuie să acceptat adevărul, chiar și atunci când „recunoașterea ta publică nu te pune într-o lumină favorabilă”.

„Aceasta este una dintre virtuțile perene ale unei universități și a intelectualilor care o servesc. Intelectualii au avut și au obligația morală de a spune adevărul puterii, chiar și atunci sau mai ales atunci când acesta nu este confortabil. De aceea, universitatea nu este, nu poate fi și nici nu trebuie să fie o instituție care acționează politic sau care să fie anexată politicului. Autonomia față de puterea politică este o valoare fundamentală a unei universități și o precondiție a posibilității de a cerceta și de a putea comunica în mod liber adevărul. Pentru că altfel, spunerea în public a adevărurilor inconfortabile poate fi compromisă”, a susținut Dumitru.

Ministrul Educației a explicat că aceasta este logica tuturor demersurilor ministerului din ultimii ani, de a insista asupra funcționării autonomiei universitare. „Pentru a construi într-o Românie de mâine este necesară o întoarcere către sine a reprezentanților mediului academic. Trebuie să ne curățăm universitățile de practici care ne umbresc instituțiile și sunt pete pe reputația întregii societăți academice, practici de ani lovesc acum în credibilitatea noastră, iar aceia dintre noi care sunt tot mai mulți în spațiul internațional știu ce înseamnă pierderea reputației. (…) Avem datoria de a duce acțiunile noastre până la capăt”, a detaliat ministrul Mircea Dumitru.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Povestea cutremurătoare a Vioricăi Dăncilă. Cum a ales băiețelul pe care l-a adoptat. „Plângea și mi-am dat seama că vreau să-l iau cu mine acasă”
Capital.ro
Putin a dat ordin. Cutremur la nivel mondial: Soarta Rusiei depinde de un singur lucru
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Ora perfectă pentru cină. Când să mănânci ca să slăbești și să dormi bine
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
NU E O GLUMĂ! Cât costă o cameră la Iaki, hotelul lui Gică Hagi din Mamaia Nord, în iulie 2025
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Avertisment pentru fumători. Nimeni nu le-a explicat asta vreodată: „Mai rapid ca la heroină sau cocaină!”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Ce se întâmplă dacă mănânci cireșe cu viermi. Explicațiile specialistilor
MediaFlux
Nicușor Dan a confirmat! Decizie privind noile măsuri! Totul se întâmplă luni!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Povestea trenului nazist plin cu comori. Se crede că a fost ascuns în pământ