Ministerul Educaţiei s-a răzgândit. Ce se întâmplă cu examenele naţionale din 2021 şi cât vor sta elevii în vacanţă: Avem aceste 10 concluzii!

Ministerul Educației s-a răzgândit. Sorin Cîmpeanu, a transmis că examenele naționale din 2021 se vor desfășura la datele stabilite în programa școlară.

25 mart. 2021, 11:20
Ministerul Educaţiei s-a răzgândit. Ce se întâmplă cu examenele naţionale din 2021 şi cât vor sta elevii în vacanţă: Avem aceste 10 concluzii!

Ministerul Educaţiei s-a răzgândit. Joi s-a decis la Ministerul Educației, în cadrul unei ședințe a Comitetului pentru Dialog Social, la care au participatși reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ, dar și președintele asociației de părinți și cel al Consiliului Național al Elevilor, modificarea structura anului școlar.

Ministerul Educaţiei s-a răzgândit. Ce se întâmplă cu examenele naţionale din 2021 şi cât vor sta elevii în vacanţă:

„În urma consultărilor deschis și constructive, luând în considerare toate propunerile formulate, au rezultat următoarele 10 concluzii:

1. Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate și cunoscute: 22 – 25 iunie (Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a) și 28 iunie – 1 iulie (probele scrise ale examenului de bacalaureat. Probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației.

2. Cu excepția claselor terminale, pentru care structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare, vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va încheia în data de 4 mai.

3. Pentru clasele terminale structura anului școlar NU va suferi niciun fel de modificare, vacanța/vacanțele de primăvară rămânând la datele planificate și cunoscute (2 aprilie – 11 mai pentru Sărbătorile Pascale Catolice și 30 aprilie – 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe). În intervalul 12 aprilie – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice.

4. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale (grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I – a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), acestea urmând a finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie!

5. Având în vedere reducerea semestrului al II-lea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an școlar total atipic, în care tezele semestriale nu se vor mai susține și în care numărul notelor necesare încheierii situației școlare a fost redus, Ministerul Educației apreciază efortul acestora de a comprima perioada de final de semestru necesară încheierii situațiilor școlare.

6. Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al II-lea va rămâne la datele stabilite și cunoscute.

7. Calendarul activităților aferente definitivării și titularizării rămân neschimbate.

8. Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate, în continuare, cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate. Evaluarea națională a elevilor din clasa a II-a se reprogramează din perioada 20 – 23 aprilie în intervalul 25 – 28 mai.

9. Pentru a reduce inechitatea determinată de condițiile speciale, în școlile aflate în localități carantinate, simulările pentru clasele terminale și evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi organizate după ieșirea din carantină.

10. Programul național de acțiuni remediale se va derula pe întreaga durată de organizare a acțiunilor didactice, în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6/1000 locuitori.

Această propunere a fost asumată de ministerul Educației. A plecat într-adevăr de la solicitarea bazată pe trendul de infectare. Ceea ce v-am comunicat a fost agreat de toți partenerii de dialog. Vedem cu totii zi de zi trendul ascendent al ratei de infectare, nu putem face abstracție. Nu poate nimeni să garanteze că nu va mai exista nicio întrerupere. Trebuie să ne adaptăm rapid și responsabil.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la „cererea expresă” a Ministerului Sănătății, propusese extinderea vacanței de primăvară pentru toată luna aprilie – 2 aprilie – 4 mai, și lansase două variante, la o zi distanță: fie prelungirea cu două săptămâni a finalului anului școlar și reprogramarea examenului de evaluarea națională în luna iulie – pentru ca semestrul doi să nu fie redus, fie încheierea anului școlar pe 25 iunie și păstrarea evaluării naționale la aceleași date în vigoare, iar săptămâna tăiată din semestrul al doilea să fie recuperată în zile de sâmbătă.

Citeşte şi: Răsturnare de situaţie. Ministrul Educaţiei propune ca Evaluarea Naţională 2021 să se dispute la data iniţială. Ce se întâmplă cu vacanţa