Ministerul Educaţiei: Universităţile au obligaţia să le pună la dispoziţia tuturor celor interesaţi tezele de doctorat

Universităţile au obligaţia să le pună la dispoziţia tuturor celor interesaţi lucrările de doctorat şi, de asemenea, sunt discuţii cu Biblioteca Naţională pentru rezolvarea problemei în cazul în care acolo există un singur exemplar al lucrării, a anunţat, miercuri, Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS).

07 dec. 2016, 17:55
Ministerul Educaţiei: Universităţile au obligaţia să le pună la dispoziţia tuturor celor interesaţi tezele de doctorat

„Domnul ministru Mircea Dumutru a discutat cu doamna ministru Corina Şuteu referitor la această problematică şi au agreat să găsească o soluţie pentru ca la Biblioteca Naţională să poată fi accesate aceste lucrări de doctorat, deşi sunt unicul exemplar care se regăseşte în arhiva bibliotecii. O altă specificaţie, tezele de doctorat pot fi găsite şi la bibliotecile facultăţilor, ale universităţilor, ele sunt publice. Universităţile au obligaţia să le pună la dispoziţia tuturor celor interesaţi”, a explicat Amarandei.
Potrivit purtătorului de cuvânt, Ministerul Educaţiei a transmis şi o notă în acest sens către universităţi.

„Dacă nu greşesc săptămâna trecută sau acum două săptămâni, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a transmis o notă prin care a reamintit cadrul legal referitor la caracterul public al tezelor de doctorat. În această situaţie nu văd nicio problemă. Mai mult decât atât, ştiu că discuţiile purtate cu doamna ministru Şuteu s-au dus în a identifica o soluţie astfel încât să se xerocopieze documentele respective şi să fie puse în forma digitală astfel încât ele să poată să fie accesate”, a adăugat Mirabela Amarandei
Potrivit Codului studiilor doctorale, aprobat în martie 2016, tezele care sunt declarate publice de la momentul martie 2016 vor putea fi accesate pe o platofrmă online la care lucrăm în acest moment, a conchis Amarandei.

Ministerul Culturii (MC) a transmis, în 29 noiembrie, că directorul Bibliotecii Naţionale a României (BNaR), Octavian Gordon, a dispus blocarea accesului la consultarea lucrărilor de doctorat fără consultarea MC.
Biblioteca Naţională a României interzice, de la 1 septembrie, accesul publicului la consultarea tezelor de doctorat care fac parte din Depozitul Legal al instituţiei în plin scandal al lucrărilor plagiate, în ciuda faptului că propriul regulament pentru cititori permite consultarea. Ileana Şerbănescu, noua şefă a depozitului legal spune, într-o filmare cu camera ascunsă, că lucrările sunt „intangibile”, pentru „generaţiile viitoare” şi, de când a ajuns în funcţie, nu permite scoaterea acestora din Depozitul Legal. Detalii, pe news.ro.