Ministerul Energiei: Nu am primit de la ANRE nicio solicitare pentru modificarea calendarului de liberalizare

Ministerul Energiei nu a primit de la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nicio solicitare pentru abrogarea sau modificarea calendarului de liberalizare, ci doar o adresă, datată 10 iunie 2016, prin care aceasta solicită reevaluarea prețurilor de producție internă prevăzute în calendar, a declarat, miercuri, secretarul de stat Aristotel Jude.
Filip Stan
15 iun. 2016, 11:56
Ministerul Energiei: Nu am primit de la ANRE nicio solicitare pentru modificarea calendarului de liberalizare

Oficialul a făcut această declarație în contextul în care, pe 12 mai, președintele ANRE, Niculae Havrileț, a afirmat că a solicitat Ministerului Energiei abrogarea de la 1 iulie a Hotărârii de Guvern nr. 488/2015, prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pieței gazelor naturale pentru populație.

„Ministerul Energiei a primit din partea ANRE vineri, 10 iunie 2016, o adresă care are în anexă o analiză care vizează piața gazelor naturale. Pentru a corecta informațiile din spațiul public, fac precizarea că, până la primirea adresei, ANRE nu a solicitat oficial Ministerului Energiei, prin transmiterea unei adrese, analiza sau modificarea, după caz, a calendarului prevăzut de HG 488/2015. Astfel, informațiile din spațiul public conform cărora Ministerul Energiei a primit solicitări din partea ANRE în acest sens înainte de data de 10 iunie 2016 sunt complet eronate”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Energiei, la Forumul Energetic Regional FOREN.

Potrivit acestuia, prin adresa din 10 iunie 2016, ANRE a prezentat o analiză a prețurilor la gazele naturale din producția internă, a prețurilor medii ponderate din import și a prețurilor aferente principalelor hub-uri europene.

„Pentru a lipsi de orice interpretare, fac precizarea că nici prin adresa din 10 iunie 2016 ANRE nu a propus concret, prin propuneri determinate de preț, amendarea calendarului prevăzut de HG 488/2015. Cu alte cuvinte, prin această adresă, ANRE a arătat Ministerului Energiei doar că apreciază ca rezonabilă o reevaluare a prețurilor din producția internă cuprinsă în calendarul prevăzut de HG 488, fără a preciza concret și determinat care este în opinia ANRE prețul corect al producției interne destinat populației și producătorilor de energie termică pentru cantitățile necesare producerii de energie termică destinate consumului populației. Concluzionez, mai mult decât atât, că până la această dată niciodată ANRE nu a solicitat Ministerului Energiei sau Guvernului abrogarea HG 488/2015”, a completat Jude.

Potrivit acestuia, din analiza primită de la ANRE, ca o concluzie primară, prețul gazelor naturale de producție internă, chiar dacă va crește de la 60 de lei la 66 de lei pe MWh de la 1 iulie, nu va fi mai mare decât prețul gazelor curente de import.

„Precizez că la prețurile medii ponderate de import prezentate de ANRE nu cunosc dacă au fost adăugate tarifele de intrare în sistemul național de transport, care poate ajunge până la 13 lei pe MWh. Pe analiza prezentată, Ministerul Energiei va avea probabil întâlniri cu ANRE pentru a fi analizate toate datele de intrare, pentru a avea o concluzie”, a mai spus Jude.

El a explicat că nu este corect să fie pusă presiune pe întreaga producție internă de gaze doar pentru a face sustenabile activitățile de distribuție, transport și înmagazinare.

„Personal, nu consider corect să punem presiune pe întreaga producție internă curentă din România doar pentru a face sustenabilă o activitate din sector, fie că este activitate de înmagazinare, de distribuție sau transport, pentru că, în acest mod, prin a pune presiune administrativă în ceea ce privește determinarea unui preț al producției interne doar pentru a face sustenabil un tarif de înmagazinare, riscăm să ne îndepărtăm de la fondul corect al problemei. ANRE ar trebui să susțină eficientizarea și sustenabilitatea tarifelor de înmagazinare, distribuție sau transport, în general a activităților reglementate, inclusiv prețul final reglementat al gazelor naturale, nu să le facă rentabile și sustenabile prin presiuni exercitate asupra prețului producției interne”, a mai spus el.

Jude a arătat că, potrivit rapoartelor ANRE, tarifele de distribuție, înmagazinare și transport reprezintă mai mult de jumătate din prețul final al gazelor.

„În susținerea afirmației, putem observa că există furnizori care furnizează gaze naturale consumatorului casnic la preț final reglementat de aproximativ 127 lei pe MWh, în condițiile în care ANRE a publicat în raportul de monitorizare aferent lunii decembrie 2015 un preț mediu ponderat al gazelor naturale fără tarife, înmagazinare, transport și distribuție, de aproximativ 60 de lei pe MWh. Aceasta este realitatea pe care ne-o arată datele analizate pe site-ul ANRE, unde nu există date aferente anului 2016”, a subliniat oficialul ministerial.

Acesta a adăugat că producția internă curentă a fost de 11,2 miliarde de metri cubi în 2015, iar consumul de gaze naturale de 11,4 miliarde. Din acesta, consumul populației și producătorilor de energie termică a fost în jur de 4 miliarde de metri cubi, din care un miliard din înmagazinare.

Jude a adăugat că Ministerul Energiei face o analiză internă a informațiilor primite de la ANRE, urmând ca, în funcție de concluzii, să adopte o decizie în raport cu situația de fapt și modul incorect de influențare a pieței gazelor naturale realizate prin declarațiile președintelui ANRE în spațiul public.

„Independent de analiza prezentată de ANRE, ar trebui să reținem faptul că prima și cea mai importantă premisă care poate contribui la sustenabilitatea procesului de eliminare a prețului final reglementat al gazelor naturale este stabilirea prețului real de comercializare a gazelor naturale din producția internă pe piața angro și cu amănuntul, preț real care nu poate fi stabilit decât de piață, prin mecanisme concurențiale și transparente, și nu prin decizii administrative. Consider că ANRE ar trebui să respecte Legea 123, articolul 179, alineatul 3”, a mai spus secretarul de stat.

Potrivit Legii 123/2012, articolul 179, „calendarul de eliminare treptată a prețurilor reglementate pentru clienții finali cu începere de la 1 decembrie 2012 pentru clienții non-casnici, respectiv din 1 iulie 2013 pentru clienții casnici, este stabilit de către Guvern, în conformitate cu graficul de eșalonare a prețurilor producătorilor, propus de ANRE și ANRM, ținând seama de posibilele efecte negative ale eliminării prețurilor reglementate, astfel încât acestea să fie cât mai puțin resimțite de clienți”. Conform aceleiași legi, „ANRE monitorizează anual rezultatele calendarului de eliminare treptată a prețurilor reglementate pentru clienții finali și propune Guvernului, după caz, valorificarea producției interne a gazelor naturale pe piața internă până la finalizarea calendarului aprobat”.

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, a declarat, luni, la Forumul Energetic Regional FOREN 2016, că gazele de import vor avea la iarnă un preț cu 20% mai mic decât cele din producția internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situația în care vom prefera să importăm peste 30% din consum și să nu mai utilizăm gaze din depozite.

Potrivit acestuia, în cazul în care de la 1 iulie va exista o creștere de 10% la prețul de producție internă, așa cum prevede actualul calendar de liberalizare, furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligați să realizeze un coș de gaze care să aibă cel mai mic preț. Practic, se poate ajunge și la 70% import, dacă în acest fel coșul va fi cel mai ieftin, a susținut președintele ANRE.

De asemenea, la mijlocul lunii mai, Niculae Havrileț anunța că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat Ministerului Energiei abrogarea, de la 1 iulie, a Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pieței gazelor naturale pentru populație.

„Am avut acum câteva zile o întâlnire la Ministerul Energiei, unde am prezentat această situație. Am considerat că este important ca inițiatorul Hotărârii de Guvern care a instituit acest calendar să știe că la ora actuală evoluția pieței gazelor naturale este una favorabilă pentru liberalizare. Este momentul cel mai propice pentru finalizarea liberalizării. Practic, am solicitat ca Hotărârea de Guvern care impune creșterea prețurilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogată și să rămânem la prețul de 60 de lei pe MWh, cât este astăzi, ca preț de referință, urmând ca piața să stabilească adevăratul preț, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei așa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare”, a susținut oficialul ANRE.

El a adăugat că, potrivit calendarului de liberalizare, la 1 iulie se prevede o creștere a prețurilor reglementate de 10%, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh. Însă, acest lucru ar însemna ca prețul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piața liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești