Ministerul Energiei vrea preț fix la energie electrică pentru români, timp de un an. Un OUG aflat în dezbatere îi va obliga pe furnizorii cu peste 200.000 de clienți să încheie astfel de contracte DOCUMENT

Ministerul Energiei dorește să îi protejeze pe români în fața prețurilor tot mai mari la energie electrică, astfel că pregătește un OUG prin care să-i oblige pe furnizorii de energie cu mai mult de 200.000 de clienți să încheie contracte pe cel puțin un an cu clienții.
Mircea Filipescu
28 iul. 2025, 09:03
Ministerul Energiei vrea preț fix la energie electrică pentru români, timp de un an. Un OUG aflat în dezbatere îi va obliga pe furnizorii cu peste 200.000 de clienți să încheie astfel de contracte DOCUMENT
Ministerul Energiei dezbate asupra unui proiect de Ordonanță de Urgență prin care să îi oblige pe furnizorii cu peste 200.000 de clienți să încheie contracte pe minimum un an cu aceștia, la un preț fix

Ministerul Energiei are în dezbatere un proiect de OUG, ce completează legea energiei și a gazelor naturale, prin care dorește să oblige furnizorii de energie ce au peste 200.000 de clienți să încheie contracte de furnizare a energiei electrice pe durată determinată de cel puțin un an și prețuri fixe.

Ministerul Energiei vrea preț fix la energie electrică pentru sute de mii de români

Această măsură i-ar asigura pe români că plătesc, timp de un an, același preț pe kWh, astfel că își pot planifica cheltuielile mai ușor și li se conferă o anumită siguranță. Mai mult, proiectul de OUG aflat la Ministerul Energiei include și o potențială obligare a furnizorilor să ofere contracte de furnizare a energiei electrice la prețuri dinamice, în cazul în care clienții finali dețin sisteme de contorizare inteligentă.

În cadrul proiectului prin care Ministrul Energiei dorește modificarea legii energiei și a gazelor naturale, se specifică clar că:

„Furnizorii de energie electrică care au peste 200 000 de clienți finali în portofoliu au obligația să încheie contracte de furnizare a energiei electrice pe durată determinată de cel puțin un an și cu prețuri fixe la solicitarea clienților finali și contracte de furnizare a energiei electrice la prețuri dinamice la solicitarea clienților finali care dețin un sistem de contorizare inteligentă. În cazul în care niciun furnizor nu are peste 200 000 clienți, furnizorul pentru care este aplicabilă obligația este furnizorul cu cea mai mare cotă de piață în anul anterior celui pentru care se stabilește obligația”, se arată în proiectul de OUG.

Citește și :

Mai mult, pentru protecția consumatorului, furnizorul nu are dreptul să modifice aceste clauze timp de un an și nici să încheie contractele, cu excepția anumitor situații bine reglementate.

„Furnizorul nu are dreptul de a modifica unilateral clauzele și condițiile contractelor de furnizare a energiei electrice pe durată determinată și cu prețuri fixe și nu încetează astfel de contracte înainte de încheierea duratei acestora cu excepția situațiilor prevăzute la alin. (4) lit. a) și b)”, se mai arată în documentul Ministerului Energiei.

Furnizorii vor fi obligați:

„i1) să încheie contracte de furnizare a energiei electrice pe durată determinată de cel puțin un an și cu prețuri fixe, iar in cazul clientilor finali care detin un sistem de contorizare inteligentă, să încheie contracte de furnizare a energiei electrice la preţuri dinamice, cu cel puţin un furnizor şi cu oricare furnizor care are peste 200.000 de clienţi finali;

i2) să primească de la furnizori informaţii despre avantajele, costurile şi riscurile contractelor de furnizare a energie electrică la preţuri dinamice și a celor pe durată determinată și cu prețuri fixe, inclusiv cu privire la necesitatea de a avea instalat un contor de energie electrică adecvat;”, se precizează în document.

OUG_-organizarea_pietei_de_energie-22-07-2025

Care sunt motivele pentru care Executivul vrea impunerea acestui OUG

Ministerul Energiei a motivat, în nota de fundamentare a proiectului pe care l-a elaborat, că având în vedere criza de COVID și războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, s-au creat condiții în care prețurile la energie electrică să crească foarte mult iar piața energiei să fie una foarte volatilă.

De aceea, se impun modificări legislative care să îi protejeze pe consumatori și care să țină seama de modificările ce au avut loc în ultimii ani.

„Prețurile foarte ridicate și volatilitatea piețelor energiei electrice observate la nivel global după încetarea crizei COVID, precum și escaladarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care este parte contractantă la Tratatul de instituire a Comunității Energiei, și sancțiunile internaționale aplicate începând din februarie 2022 au perturbat piețele mondiale ale energiei, au exacerbat problema prețurilor ridicate ale gazelor și au avut un impact semnificativ asupra prețurilor la energie electrică.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a cauzat totodată incertitudine în ceea ce privește aprovizionarea cu alte produse de bază, cum ar fi antracitul și țițeiul, utilizate de instalațiile de producere a energiei electrice. Incertitudinea respectivă a generat o creștere suplimentară substanțială a volatilității prețurilor energiei electrice. Disponibilitatea redusă a mai multor reactoare nucleare și producția redusă de energie hidroelectrică au accentuat și mai mult creșterea prețurilor energiei electrice.

În aceste condiții, având în vedere situația complet diferită de pe piața de energie electrică la nivelul anului 2024 față de situația din 2018, când a fost adoptată Directiva (UE) 2019/944 în ceea ce privește îmbunătățirea organizării pieței energiei electrice a Uniunii, la nivel european s-a considerat că se impune o actualizare a cadrului de funcționare a pieței unice europene a energiei electrice, care să răspundă situației actuale, să ia în considerare evoluțiile înregistrate în ultimii ani în domeniul producerii de energie pe bază de resurse regenerabile, care să ofere o protecție sporită consumatorilor, în paralel cu creșterea puterii decizionale a acestora și care să introducă mecanisme mai rapide de răspuns în cazul apariției unei noi crize energetice”, este precizat în nota de fundamentare consultată de România TV, care poate fi citită mai jos.

Nota-de-Fundamentare-OUG-EX-1-modificare-Lege-123-2012-22.07.2025

DailyBusiness
A apărut o nouă plajă în România. Are nisip fin și atrage mii de oameni în weekenduri. Unde se află
Spynews
Ce se întâmplă cu Ion Iliescu pe patul de spital! Medicii au făcut un anunț de ultim moment
Bzi.ro
Felix Baumgartner, dovada supremă de iubire! Ce i-a lăsat moștenire Mihaelei Rădulescu
Fanatik.ro
În ce dosar cu miză imobiliară este implicată femeia de afaceri care a luat cina cu Ilie Bolojan. Ce a construit Francesca Kopanyi într-o zonă rezidențială
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Elena Udrea. Decizia luată împreună cu Adrian Alexandrov
Playtech.ro
Ce înseamnă reținerea CASS pentru șomeri din august. Cum îți afectează suma primită lunar
Adevarul
Cum clocotea Capitala pe caniculă în urmǎ cu peste jumătate de secol: „Trotuarele dogoreau la 60 de grade. La ștrand, lumea se luptă pe un metru de apă”
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu, distrusă de durere la funeraliile lui Felix Baumgartner! Imaginile cu ea arată cât de mult l-a iubit. Ultima rugăminte transmisă de vedeta româncă tuturor apropiaților
Evz.ro
Exclusiv. Demisia lui Anastasiu nu pune Guvernul în pericol. Explicația unui expert
Prosport.ro
Cum arată acum femeia care i-a transformat definitiv viața lui Ionuț Luțu, omul în care Gigi Becali are cea mai mare încredere
kanald.ro
Cursul valutar BNR luni, 28 iulie 2025: Moneda euro se află în scădere azi! La ce valoare au ajuns principalele valute
Cancan.ro
Frumuşelul de la Antena 1 o desfiinţează pe fosta soţie: 'A plecat cu banii copiilor și tot aurul.' Replica femeii l-a scos din minţi
Capital.ro
Veste tristă despre Ion Iliescu. Medicii au făcut acum anunțul despre fostul președinte
StirileBZI
Noi tăieri pentru bugetari! Indemnizația de hrană se reduce semnificativ. Cine pierde cel mai mult?
stirilekanald.ro
Medicul Sînziana Lovin, găsită moartă în casă de fiica sa de 19 ani. Autoritățile iau în calcul mai multe ipoteze
Pământul se va „întuneca” pentru 6 minute: Când are loc cea mai lungă eclipsă de soare din acest secol