Ministerul Justiţiei: Toţi candidaţii la şefia DNA au fost respinşi, procedura va fi reluată pe 6 august şi va dura o lună

Ministrul Justiţiei a anunţat că procedura de selecţie pentru conducerea DNA a fost încheiată. Într-un comunicat de presă, s-a anunţat că nu se va face o propunere de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție dintre candidații participanți, procedura urmând a fi reluată.

27 iul. 2018, 03:28
Ministerul Justiţiei: Toţi candidaţii la şefia DNA au fost respinşi, procedura va fi reluată pe 6 august şi va dura o lună

UPDATE: Noua procedură de selecţie pentru postul de procuror-şef al DNA va avea loc în perioada 6 august – 6 septembrie, interviurile pe care procurorii candidaţi le vor susţine cu ministrul Tudorel Toader fiind programate în perioada 3 – 5 septembrie, anunţă Ministerul Justiţiei.

Ministerul Justiţiei a anunţat, pe site-ul instituţiei, că noua procedură pentru selecţia procurorilor în vederea propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se va desfăşura între 6 august – 6 septembrie, la sediul instituţiei.

Candidaţii pot depune cereri de înscriere până în 24 august inclusiv, la Direcţia resurse umane din cadrul Ministerului Justiţiei.  

Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de următoarele înscrisuri: dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime prevăzute de lege; declaraţiile prevăzute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (10-11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, care se depune atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic, pe suport specific; un curriculum vitae al procurorului; minimum 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea, în ultimii 5 ani; ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie şi orice alte înscrisuri relevante.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe site-ul instituţiei în 29 august.

Procurorii participanţi la selecţie vor susţine înterviul cu ministrul Justiţiei în perioada 3-5 septembrie. De asemenea, Ministerul Justiţiei reaminteşte în ce constă interviul cu ministrul Justiţiei: prezentarea sintetică a unităţii/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie; identificarea unor eventuale disfuncţii şi vulnerabilităţi în activitatea unităţii/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie, precum şi a soluţiilor propuse pentru prevenirea şi înlăturarea acestora; – propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii manageriale a unităţii/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie; compatibilitatea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere, întocmit de procurorul participant la selecţie cu rolul şi funcţiile Ministerului Public; verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, vizând, în esenţă, capacitatea de organizare, asumarea responsabilităţilor, rapiditatea în luarea deciziilor, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativa în modernizarea managementului unităţii/structurii, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaţionare şi comunicare, capacitatea şi disponibilitatea de a lucra în echipă şi de a colabora cu colegii; prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare a intereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor;  prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii. 


UPDATE: Anunț rezultat procedură de selecție a procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție

Ministerul Justiției a organizat, în perioada 09 – 27.07.2018, procedura de selecție a procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Selecția s-a desfășurat în condițiile prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu Standardele de organizare și desfășurare a selecției procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54, alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Standardele de evaluare a interviului susținut în cadrul selecției procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În cadrul procesului de selecție s-a apreciat că niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare desemnării pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanțelor manageriale.

În urma desfășurării procedurii de selecție, vă aducem la cunoștință faptul că nu se va face o propunere de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție dintre candidații participanți, procedura urmând a fi reluată.

Programele manageriale prezentate de cei 4 candidaţi:
Proiect managerial – Grecu C. Camelia Elena 
Proiect managerial – Iacob Marius 
Proiect managerial – Lazar Cristian Aurel 
Proiect managerial – Mirica Florentina

UPDATE: „Nu aveam cum să iau decizia înaintea deliberărilor. La ora 10.00 mă întâlnesc cu secretarii de stat,  la ora 12.00 sper să finalizăm procedura şi să vă putem anunţa rezultatele”, a declarat Toader, la sediul Ministerul Justiţiei.

Întrebat despre modul în care s-au desfăşurat interviurile, ministrul Justiţiei a spus că acestea au decurs potrivit procedurii, iar „despre rezultate şi impresii” va putea vorbi numai după finalizarea procedurii.

De asemenea, întrebat dacă este posibil să nu propună pentru conducerea DNA niciun procuror din cei patru, Tudorel Toader a reluat afirmaţiile privind această posibilitate.

„În mod firesc, există această posibilitate. Da, este posibil să desemnăm un candidat, dupa cum, da, este posibil să nu desemnăm niciunul. Nu înseamna o opţiune a mea, ci cele doua variante legale”, a spus Toader.

 

Cei patru candidaţi înscrişi în cursă – Florentina Mirică – procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr – procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob – procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu – procuror şef serviciu în structura centrală a DNA – au susţinut joi interviul la sediul Ministerului Justiţiei.

În cadrul interviului, fiecărui candidat i s-a alocat aproximativ o oră şi jumătate – 30 de minute pentru susţinerea proiectului de management şi o oră pentru a răspunde la întrebări.

Ministrul Justiţiei spunea marţi că vineri, după susţinerea interviurilor, va exista o concluzie. ”Vedem cum se vor prezenta la interviu, vedem programele manageriale şi atunci vom stabili dacă avem vreun candidat pe care să îl propunem Consiliului Superior al Magistraturii şi preşedintelui. Este foarte posibil ca unul din cei patru să fie desemnat candidat, precum este şi foarte posibil ca niciunul să nu fie desemnat şi atunci vom relua procedura – iar anunţ, iar candidaturi, iar interviu”, afirma ministrul.

El preciza, de asemenea, că nu este obligatoriu ca viitorul şef al DNA să provină din instituţie: „Să nu uitaţi un lucru – există această opinie, care pare majoritară, în sensul că viitorul şef al DNA trebuie să provină din structura internă, dar nu trebuie să uităm că în trecut şeful DNA nu a provenit din interiorul structurii, aşa cum şeful DIICOT nu este din interiorul structurii. Sunt procurori, au experienţă şi se descurcă”.

Legat de responsabilităţile procurorului şef al DNA, Tudorel Toader declara că acesta trebuie să sporească încrederea oamenilor în actul de justiţie şi să nu mai existe oameni nevinovaţi care să fie arestaţi.

„Viitorul procuror-şef al DNA trebuie să îmbunătăţească activitatea DNA, să crească încrederea în actul de justiţie, să nu mai avem nevinovaţi arestaţi, trimişi în judecată, să nu mai avem vinovaţi care să nu fie trimişi în judecată. Ceea ce spuneam eu în raportul de 20 de puncte (de evaluare a activităţii fostului procuror-şef al DNA) nu s-a întâmplat sub fosta conducere a DNA”, a adăugat Tudorel Toader.

Pe de altă parte, mnistrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că este foarte posibil ca unul dintre cei patru să fie desemnat candidat pentru şefia DNA, dar, în aceeaşi măsură, este foarte posibil ca niciunul să nu fie propus, în acest caz fiind reluată procedura.

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din această calitate printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

„Propunerea/propunerile ministrului Justiţiei va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere”, preciza MJ la anunţarea începerii selecţiei pentru şefia DNA.