Alimentele care se apropie de data expirării ar putea avea preţuri reduse cu 70%

Rovana Plumb, ministrul Mediului, a propus miercuri, într-o conferinţă ţinută alături de Ministerul Agriculturii, reducerea preţului până la 70% pentru alimentele care se apropie de data expirării, pentru a diminua risipa de mâncare. O altă măsură propusă este utilizarea deşeurilor pe post de comport pentru instalaţiile de biogaz.

06 iun. 2013, 10:26
Alimentele care se apropie de data expirării ar putea avea preţuri reduse cu 70%

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb a participat miercuri, 5 iunie, alături de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin şi europarlamentarul Daciana Sârbu, la Conferinţa Internaţională „Politica Agricolă Comună trebuie să fie Verde”, care a avut loc la Aula de Ştiinţe Academice Agricole şi Silvice.

Tematica principală abordată în cadrul evenimentului s-a focusat pe transformarea agriculturii europene, dintr-un poluator major al mediului într-un mijloc de combatere a poluării şi conservare a biodiversităţii, asigurând hrană de calitate pentru naţiunile Europei, transmite Ministerul Mediului într-un comunicat de presă.

Ministrul Rovana Plumb a subliniat importanţa care trebuie acordată zilei de 5 Iunie – Ziua Mondială a Mediului şi tema propusă în acest an de către Naţiunile Unite „Think. Eat. Save” (Gândeşte. Mănâncă.Salvează).

Încă de la începutul evenimentului, ministrului Mediului i s-a înmânat diploma de Membru de Onoare din partea Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio-România pentru întreaga activitate desfăşurată în domeniul protecţiei mediului.

Cu ocazia acestui eveniment, ministrul Mediului a comunicat în premieră o propunere, aflată deocamdată la nivel ministerial, de a discuta cu reprezentanţii marilor reţele comerciale în vederea diminuării risipei de alimente şi totodată eliminarea posibilelor deşeuri. „Avem în vedere un proiect naţional de colaborare cu marile reţele comerciale pentru a face în aşa fel încât să diminuăm risipa de alimente. Practic, pentru acele produse care se apropie de termenul de expirare să existe o reducere de până la 70% din preţul de la raft„.

O altă soluţie propusă şi care este deja în analiză o reprezintă utilizarea deşeurilor ca şi compost pentru instalaţiile de biogaz. „Prin politica de regionalizare, Guvernul Ponta va introduce prin politicile de gestionare a deşeurilor, a instalaţiilor de biogaz în fiecare judeţ, astfel încât să putem reutiliza în circuit aceste deşeuri irosite. În acelaşi timp, prin reciclare, reuşim să facem din aceste deşeuri menajere compost pentru a ajuta agricultura”, a detaliat ministrul Rovana Plumb.