Ministerul Mediului propune eliminarea imediată a urşilor care atacă oamenii

Potrivit unui proiect de ordin de ministru, urşii care atacă oamenii vor putea fi "eliminaţi" în termen de 24 de ore de la producerea incidentului.

30 sept. 2022, 09:58
Ministerul Mediului propune eliminarea imediată a urşilor care atacă oamenii

Ministerul Mediului propune eliminarea imediată a urşilor care atacă oamenii. Tanczos Barna a anunţat că a fost publicat pe site-ul Ministerului proiectul care prevede eliminarea urşilor în maxim 24 de ore după atac.

Ministerul Mediului propune eliminarea imediată a urşilor care atacă oamenii. Anunţul făcut de Tanczos Barna

Citeşte şi După urşi, românii sunt ameninţaţi de zimbri. Mesaj Ro-Alert emis în Neamţ, după ce un animal uriaş a apărut într-o localitate

„Pe 22 septembrie, (…) am publicat pe site-ul Ministerului un nou proiect de ordin de ministru prin care propunem eliminarea imediată a exemplarelor de urs brun care atacă om, pentru că este de nepermis ca, în cazul în care viaţa umană este pusă în pericol, în momentul în care s-a produs deja un incident de genul acesta, să se mai aştepte săptămâni întregi până la aprobarea derogării”, a transmis Tanzcos Barna.

Potrivit proiectului de ordin, recoltarea exemplarelor din specia urs brun care au atacat populația umană se poate realiza de către gestionarii fondurilor cinegetice în termen de 24 de ore de la producerea incidentului.

Gestionarii fondurilor cinegetice au obligația să transmită autorității publice teritoriale pentru protecția mediului de pe raza administrativ teritorială unde s-a desfășurat acțiunea de recoltare, un raport cu privire la acțiunea derulată însoțit de documentele justificative care au stat la baza recoltării, în termen de 48 de ore de la data recoltării.

„Sunt 12 state europene care au cerut răspicat, concret, modificarea Directivei habitate în ceea ce priveşte gestionarea populaţiei de lupi şi de urşi bruni, pentru că sunt 12 state membre unde aceste carnivore mari generează conflicte din ce în ce mai multe în relaţia cu populaţia din aceste ţări, în relaţia cu fermierii, în ceea ce priveşte relaţia om-urs, în relaţia om-lup sau acele pagube care împing înainte aceste propuneri, aceste măsuri care trebuie să fie luate la nivel european”, a mai spus Tánczos Barna, potrivit alba24. 

Ministrul este sigur că se vor găsit soluţii pentru reducerea atacurilor şi „conflictelor” dintre oameni şi urşi.

„Ministerul, pentru prima dată, plăteşte la zi toate despăgubirile pentru a reduce şi presiunea cealaltă, cea la adresa fermierilor care sunt afectaţi de atacurile de urs, de pagubele create de aceste animale sălbatice. Trebuie să ajungem înapoi într-o situaţie de echilibru şi ministerul lucrează la acest lucru. Suntem convinşi că vom găsi soluţii prin care vom putea reduce efectele, vom reduce numărul de atacuri, vom reduce numărul de conflicte dintre om şi urs”, a mai precizat Bsrna.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat, la Sinaia, campania media de informare şi conştientizare a publicului larg cu privire la conservarea populaţiei de urs brun din România.

Citeşte şi Ce spray împotriva urșilor este bine să ai când mergi pe munte. Cum se foloseşte corect