Ministerul Muncii, anunţul momentului pentru milioane de români. Proiectul care le bagă bani pe card

Potrivit acesteia, în privința ''micii recalculări'', Casa Națională de Pensii Publice este ''cea care face tot acest proces de implementare a Legii 360/2023''.
Filip Stan
12 feb. 2025, 08:42
Ministerul Muncii, anunţul momentului pentru milioane de români. Proiectul care le bagă bani pe card

Ministerul Muncii va elabora noul act normativ care va permite tipul de ajutoare one-off după ce Legea bugetului a fost aprobată și s/a publicat deja în Monitorul Oficial, a declarat ministrul de resort, Simona Bucura Oprescu, după dezbaterile la proiectul de buget al ministerului din comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului.

”Odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a bugetului, a Legii bugetului pe 2025, Ministerul Muncii va elabora criteriile și toate celelalte elemente care țin de acordarea acestor ajutoare. În momentul în care Legea bugetului va fi aprobată și va intra în vigoare, Ministerul Muncii va elabora acest nou act normativ care va permite acest tip de ajutoare one-off”, a răspuns ministrul la întrebările jurnaliștilor despre ajutorul de tip one-off pe care Guvernul intenționează să îl dea pensionarilor în compensație pentru că pensiile nu au fost indexate cu rata inflației.

ORDIN de ultimă oră la Ministerul Muncii. Se dau 7.000 de lei pe lună timp de 36 de luni şi un job stabil!

Întrebată dacă există posibilitatea să se coboare atât nivelul ajutorului, cât și plafonul oficial de 3.000 de lei, întrucât anvelopa aprobată de 2 miliarde de lei se pare că nu ajunge, ministrul a răspuns: ”Vă rog să-mi permiteți să venim în fața românilor cu toate elementele în mod responsabil după ce analizăm Legea bugetului”.

Potrivit acesteia, în privința ”micii recalculări”, Casa Națională de Pensii Publice este ”cea care face tot acest proces de implementare a Legii 360/2023”.

La insistențele jurnaliștilor cu privire la declarațiile sale de anul trecut potrivit cărora existau bani în buget pentru indexarea pensiilor cu rata inflației, Bucura Oprescu a afirmat: ”Sunt ministrul Muncii, este firesc să țin și să mă bat pentru drepturile românilor. Am o rugăminte la dumneavoastră. Vă rog să-mi permiteți să ne raportăm la cadrul legal în vigoare pe care noi suntem obligați să-l aplicăm”.

Nici în ceea ce privește Legea salarizării ministrul nu a dat multe amănunte. ”Ministerul Muncii este un minister care are profesioniști care în acest moment, împreună cu partenerii pe care îi avem, atât de la Banca Mondială, cât și de la Comisia Europeană, am reușit să elaborăm o repartizare corectă pe coeficienți, astfel încât să avem și o reașezare a sistemului de salarizare. După cum știți, jalonul 420 din PNRR, care se referă la sistemul public de salarizare, este aferent cererii de plată 4. Întregul calendar legat de PNRR a fost decalat, dar în ceea ce ne privește ne străduim să facem o lege bună”, a menționat ea.

În privința posibilității de decalare a unor angajamente din PNRR, inclusiv a celui referitor la Legea salarizării pentru anul 2026 sau chiar 2028, ce ar putea fi negociate la Bruxelles, Simona Bucura Oprescu a spus că discuțiile aferente jaloanelor și țintelor din PNRR sunt purtate de reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Schimbarea anunţată de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Angajaţii şi pensionarii care vor putea beneficia de bani de la guvern

Cât despre indicatorii de performanță pentru angajații din aparatul bugetar pe noua Lege a salarizării, șefa de la Muncă a menționat că este unul dintre obiectivele importante.

”În noua lege a salarizării legăm activitatea fiecăruia dintre lucrătorii în sistemul public de performanța acestora. Ministerul Muncii este cel care are obligația să vină cu o formă de calitate a acestui act normativ. Toate celelalte aspecte care țin de oportunitate, de momentul la care aceasta va intra în guvern și apoi în dezbatere parlamentară sigur țin și de alte elemente”, a transmis ea jurnaliștilor care au dorit să știe când va intra în vigoare noua lege a salarizării în domeniul bugetar.

Ministerul Muncii va începe o analiză cu privire la ajutorul one-off pentru pensionarii cu pensii mici, iar în următoarele săptămâni după aprobarea bugetului va avea posibilitatea să vină cu un calcul concret în Coaliție, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, sâmbătă, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern în care a fost adoptat bugetul pentru anul în curs.

Pensionarii vor primi un ajutor unic de 1.000 sau 2.000 de lei

Simona Bucura Oprescu a anunțat că va fi elaborat de către Ministerul Muncii un act normativ prin care să se permită un ajutor de 1.000 sau 2.000 de lei pensionarilor români.

„În momentul în care legea bugetului va fi aprobată și va intra în vigoare, Ministerul Muncii va elabora acest act normativ care va intra în vigoare și care va permite acest ajutor de tip one-off. Vom veni în fața românilor cu toate detaliile după ce va intra Legea bugetului în vigoare. E o lege la care am lucrat”, a transmis Simona Bucura Oprescu.

Citește și : 25.000 de lei pentru românii care nu mai vor să alimenteze la pompă. Ajutorul de ultimă oră anunțat de Guvern

În cazul în care s-ar acorda un ajutor de 1.000 de lei pensionarilor, de el ar beneficia 2.000.000 de pensionari care au un venit de sub 2.300 de lei. Iar dacă s-ar acorda un ajutor de 2.000 de lei, numai seniorii care iau venitul minim de 1.281 de lei ar primi acești bani.

DailyBusiness
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
Spynews
Noua amantă a lui Meko și iubita lui sunt la cuțite! Rebeca, mesaj dur pentru Ioana: ”Plânge doar când îmi aude numele”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Simulare BAC 2025, subiecte limba română. Ce le-a picat elevilor de la real și uman
Capital.ro
Gata cu Călin Georgescu. Anunțul care zguduie România din temelii: Am pus punct, n-am mai rezistat
Playtech.ro
Dana Budeanu, distrusă de durere. Confesiunea tulburătoare a vedetei: „Îmi este rușine să spun”
DailyBusiness
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
Adevarul
Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util”
wowbiz.ro
Epidemie în România! Trei persoane au murit, iar alte 120 au ajuns la spital după ce au fost diagnosticate cu această boală
Spynews
Ștefana și Max Peev au aflat sexul bebelușului lor! Cei doi copii au fost în extaz | FOTO
Spynews
Top 5 orașe din Europa unde să zbori la cele mai mici prețuri. Biletele de avion pentru aceste destinații sunt foarte ieftine
Evz.ro
Locuințele din România care riscă să se prăbușească la cutremur. Avertismentul specialiștilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
kanald.ro
Mesajul emoționant transmis de Dan Negru în timpul meciului România-Bosnia! Ce a declarat prezentatorul Kanal D direct de pe stadion: „Pentru bosniaci, fotbalul e ultima lor grijă”
Cancan.ro
Cele 6 zodii care își schimbă destinul în aprilie 2025. Abundență FINANCIARĂ pentru acești nativi!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere la pensionari. Lege nouă pentru șoferii vârstnici din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
stirilekanald.ro
Tânără dispărută cu 10 zile în urmă, găsită cu toate oasele rupte pe marginea unei șosele. Ce a pățit Maria după a mers la un "party" în Dubai
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Surpriză mare conform sondajelor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De ce decolonizarea lui Shakespeare stârnește controverse: Reevaluarea unui clasic în era globalizării