Ministerul Muncii: Doar 4 din cele 15 Curţi de Apel din ţară aplică în mod corect Legea Salarizării

Patru din cele 15 Curţi de Apel din ţară, printre care cea din Bucureşti şi cea din Bacău, aplică în mod corect Legea Salarizării, ceea ce duce la diferenţe semnificative de salarii în cadrul aceleiaşi categorii profesionale, atrage atenţia Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), într-un comunicat de presă.
Iulian Tudor
18 oct. 2018, 12:40
Ministerul Muncii: Doar 4 din cele 15 Curţi de Apel din ţară aplică în mod corect Legea Salarizării

„Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale atrage din nou atenţia curţilor de apel din ţară că interpretează şi aplică în mod eronat dispoziţiile Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. MMJS a fost sesizat de către Federaţia PROJUST că doar patru dintre cele 15 curţi de apel din ţară, printre care cea din Bucureşti şi cea din Bacău, aplică în mod corect Legea Salarizării, ceea ce duce la diferenţe însemnate de salarii în cadrul aceleiaşi categorii profesionale. Reamintim că, începând cu luna ianuarie 2018, salariul de bază/ indemnizaţia de încadrare pentru personalul din familia ocupaţională ‘Justiţie’ sunt determinate prin majorarea salariului de bază/ indemnizaţiei de încadrare avute în luna decembrie 2017 cu 25%, în temeiul dispoziţiilor art. 38 alin. (3) lit. a) din Legea-cadru. Totodată, cuantumul brut al sporurilor avute în luna decembrie 2017 se majorează cu 25%, rezultând cuantumul sporurilor pentru luna ianuarie 2018”, scrie ministerul de resort.

Conform sursei citate, în situaţia în care salariile de bază sau indemnizaţiile de încadrare majorate cu 25% vor fi mai mari decât cele prevăzute de lege în anexa nr. V, nivelul acestora va fi stabilit la nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022, care cuprinde gradaţiile aferente tranşelor de vechime în muncă şi, după caz, majorările salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare prevăzute în conţinutul legii, potrivit prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea-cadru.

Astfel, cuantumul sporurilor va fi determinat după cum urmează: sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25% se va calcula la salariul de bază din 2022; sporul pentru păstrarea confidenţialităţii de până la 5% se va calcula la salariul de bază din 2022; sporul pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase va fi determinat prin aplicarea procentului de până la 15% asupra salariului de bază din anul 2022, şi nu prin menţinerea cuantumului sporului pentru condiţii de muncă din luna decembrie 2017, majorat cu 25%. „Acesta va putea fi acordat după aprobarea, în baza art. 23, a hotărârii de Guvern de aprobare a Regulamentului pentru condiţii de muncă pentru familia ocupaţională Justiţie”, precizează Ministerul Muncii.

Modalitatea de stabilire a salariilor de bază sau a indemnizaţiilor de încadrare şi a sporurilor începând cu luna ianuarie 2018 a fost agreată cu reprezentanţii Curţii de Conturi a României, subliniază sursa citată.

„Totodată, MMJS a fost sesizat de către Federaţia PROJUST că instanţele nu îşi prevăd în proiectul de buget sumele necesare salarizării personalului care avansează în post, astfel că există situaţii în care angajaţi care au promovat sunt remuneraţi tot aferent vechilor funcţii ocupate. Reamintim că este obligaţia ordonatorilor de credit de a prevedea în proiectul de buget un procent de 0,5% cu destinaţia achitării salariilor angajaţilor care avansează pe post. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale atrage, de asemenea, atenţia asupra prevederilor articolului 20, alineatele 6) si 7) din Legea 207/2018 privind organizarea judiciară, recent promovată, care intră în contradicţie cu prevederile Legii 153/2007 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede, la articolul 1, alineatele 1) şi 4): ‘Prezenta lege are ca obiect de reglementare stabilirea unui sistem de salarizare pentru personalul din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat al statului (…). Începând cu data intrării în vigoare a prezenţei legi, drepturile salariale ale personalului prevăzut la alin. (1) sunt şi rămân, în mod exclusiv, cele prevăzute în prezenţa lege'”, se menţionează în comunicat.

În acest context, ministerul de resort precizează că promovarea de prevederi în legătură cu salarizarea specialiştilor IT din cadrul instanţelor şi Parchetelor, aparatului Consiliului Superior al Magistraturii, al Inspecţiei Judiciare şi al Ministerului Justiţiei contravine prevederilor Legii 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1 – rezultate finale. Date oficiale BEC: George Simion – Nicușor Dan, în turul 2
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Răsfăț pentru zilele toride. Trei rețete ușoare de înghețată
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Ilie Bolojan a numit-o consilier prezidențial pe Ana Birchall. Ce responsanbilități va avea: „Am acceptat această numire cu onoare și un profund simț al responsabilității”
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce