Ministerul Muncii: Doar 4 din cele 15 Curţi de Apel din ţară aplică în mod corect Legea Salarizării

Patru din cele 15 Curţi de Apel din ţară, printre care cea din Bucureşti şi cea din Bacău, aplică în mod corect Legea Salarizării, ceea ce duce la diferenţe semnificative de salarii în cadrul aceleiaşi categorii profesionale, atrage atenţia Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), într-un comunicat de presă.
Iulian Tudor
18 oct. 2018, 12:40
Ministerul Muncii: Doar 4 din cele 15 Curţi de Apel din ţară aplică în mod corect Legea Salarizării

„Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale atrage din nou atenţia curţilor de apel din ţară că interpretează şi aplică în mod eronat dispoziţiile Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. MMJS a fost sesizat de către Federaţia PROJUST că doar patru dintre cele 15 curţi de apel din ţară, printre care cea din Bucureşti şi cea din Bacău, aplică în mod corect Legea Salarizării, ceea ce duce la diferenţe însemnate de salarii în cadrul aceleiaşi categorii profesionale. Reamintim că, începând cu luna ianuarie 2018, salariul de bază/ indemnizaţia de încadrare pentru personalul din familia ocupaţională ‘Justiţie’ sunt determinate prin majorarea salariului de bază/ indemnizaţiei de încadrare avute în luna decembrie 2017 cu 25%, în temeiul dispoziţiilor art. 38 alin. (3) lit. a) din Legea-cadru. Totodată, cuantumul brut al sporurilor avute în luna decembrie 2017 se majorează cu 25%, rezultând cuantumul sporurilor pentru luna ianuarie 2018”, scrie ministerul de resort.

Conform sursei citate, în situaţia în care salariile de bază sau indemnizaţiile de încadrare majorate cu 25% vor fi mai mari decât cele prevăzute de lege în anexa nr. V, nivelul acestora va fi stabilit la nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022, care cuprinde gradaţiile aferente tranşelor de vechime în muncă şi, după caz, majorările salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare prevăzute în conţinutul legii, potrivit prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea-cadru.

Astfel, cuantumul sporurilor va fi determinat după cum urmează: sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25% se va calcula la salariul de bază din 2022; sporul pentru păstrarea confidenţialităţii de până la 5% se va calcula la salariul de bază din 2022; sporul pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase va fi determinat prin aplicarea procentului de până la 15% asupra salariului de bază din anul 2022, şi nu prin menţinerea cuantumului sporului pentru condiţii de muncă din luna decembrie 2017, majorat cu 25%. „Acesta va putea fi acordat după aprobarea, în baza art. 23, a hotărârii de Guvern de aprobare a Regulamentului pentru condiţii de muncă pentru familia ocupaţională Justiţie”, precizează Ministerul Muncii.

Modalitatea de stabilire a salariilor de bază sau a indemnizaţiilor de încadrare şi a sporurilor începând cu luna ianuarie 2018 a fost agreată cu reprezentanţii Curţii de Conturi a României, subliniază sursa citată.

„Totodată, MMJS a fost sesizat de către Federaţia PROJUST că instanţele nu îşi prevăd în proiectul de buget sumele necesare salarizării personalului care avansează în post, astfel că există situaţii în care angajaţi care au promovat sunt remuneraţi tot aferent vechilor funcţii ocupate. Reamintim că este obligaţia ordonatorilor de credit de a prevedea în proiectul de buget un procent de 0,5% cu destinaţia achitării salariilor angajaţilor care avansează pe post. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale atrage, de asemenea, atenţia asupra prevederilor articolului 20, alineatele 6) si 7) din Legea 207/2018 privind organizarea judiciară, recent promovată, care intră în contradicţie cu prevederile Legii 153/2007 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede, la articolul 1, alineatele 1) şi 4): ‘Prezenta lege are ca obiect de reglementare stabilirea unui sistem de salarizare pentru personalul din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat al statului (…). Începând cu data intrării în vigoare a prezenţei legi, drepturile salariale ale personalului prevăzut la alin. (1) sunt şi rămân, în mod exclusiv, cele prevăzute în prezenţa lege'”, se menţionează în comunicat.

În acest context, ministerul de resort precizează că promovarea de prevederi în legătură cu salarizarea specialiştilor IT din cadrul instanţelor şi Parchetelor, aparatului Consiliului Superior al Magistraturii, al Inspecţiei Judiciare şi al Ministerului Justiţiei contravine prevederilor Legii 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici