Ministerul Sănătăţii a oprit de la utilizare două loturi de vaccin diftero-tetanic

Ministerul Sănătății (MS) a decis oprirea de la utilizare a două loturi de vaccin diftero-tetanic după ce au fost înregistrate 53 posibile reacții adverse post- vaccinare (RAPI) în 5 județe, dintre acestea 41 de cazuri fiind vaccinate cu două loturi de vaccin achiziționate în anii 2013-2014.

22 ian. 2015, 11:31
Ministerul Sănătăţii a oprit de la utilizare două loturi de vaccin diftero-tetanic

Ministerul Sănătăţii a decis oprirea celor două loturi identificate de la utilizare până la obținerea rezultatelor analizei de calitate care va fi efectuată de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

„La solicitarea Ministerului Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică București a efectuat o analiză cu privire la posibilele reacții adverse înregistrate în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic care se administrează, gratuit, elevilor de clasa a VIII-a în cadrul Calendarului obligatoriu de vaccinare. În urma analizei s-a constatat că au fost înregistrate un număr de 53 posibile reacții adverse post—vaccinare (RAPI) în 5 județe. Din aceste 53 cazuri, un număr de 41 cazuri au fost vaccinate cu 2 loturi de vaccin achiziționate în anii 2013 și 2014. Toate posibilele cazuri de RAPI se află în investigare. Pentru a se exclude problemele de calitate ale produsului vaccinal, Ministerul Sănătății a decis oprirea celor 2 loturi identificate de la utilizare până la obținerea rezultatelor analizei de calitate care va fi efectuată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, autoritățile sanitare au anunțat reprezentanții producătorului produsului vaccinal despre situația apărută.

MS precizează că, până în prezent, au fost înregistrate manifestări „ușoare și tranzitorii” care s-au remis spontan și nu au pus în pericol sănătatea elevilor.

Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin.

Totodată, MS menționează că administrarea vaccinurilor presupune și posibila apariție a unor reacții post—vaccinare normale (reacții locale, durere locală, febră de scurtă durată etc).

Citeşte şi ALERTĂ în sănătate. Zeci de elevi, INTERNAŢI la spital din cauza VACCINULUI ANTITETANOS