Ministerul Sănătăţii: Anul 2013 va fi unul de reorganizare a Programului naţional de oncologie

Ministerul Sănătăţii asigură bolnavii de cancer, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, că Programul naţional de oncologie se înscrie între priorităţile şi obiectivele anului 2013, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei emis luni.

04 feb. 2013, 17:54
Ministerul Sănătăţii: Anul 2013 va fi unul de reorganizare a Programului naţional de oncologie

Ministerul Sănătăţii susţine că anul 2013 va fi unul de reorganizare a Programului naţional de oncologie şi de reînnoire a parteneriatelor cu asociaţiile bolnavilor cronici din România, scrie agerpres.ro.

Cancerul reprezintă o problemă importantă de sănătate publică în România a cărei abordare a fost până în prezent destul de fragmentară. Având în vedere numărul în creştere a cazurilor noi de îmbolnăvire, atât în România, cât şi la nivel mondial, Ministerul Sănătăţii şi-a stabilit ca prioritate regândirea Programului Naţional de Oncologie cu accent pe partea de educaţie, prevenţie primară şi depistare precoce (screeningul organizat). Nu toate formele de cancer pot fi prevenite, din această cauză, MS se va îndrepta cu prioritate către formele cu potenţial prevenibil, ca de exemplu cancerul de col uterin, de sân, colorectal, prin acţiuni de screening în vederea depistării precoce. De asemenea, anul acesta se va continua dezvoltarea Registrului de cancer şi se va urmări creşterea echităţii în accesul la servicii de diagnostic şi tratament prin asigurarea infrastructurii institutelor/ centrelor oncologice regionale în zonele deficitare”, a declarat Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, potrivit comunicatului citat.

Astfel, în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura medicala, anul acesta Ministerul Sănătăţii va completa lucrările de la Institutul Regional de Oncologie de la Iaşi, un centru important pentru tratarea bolnavilor cu afecţiuni oncologice, în special din regiunea Moldovei.

Mai mult, MS va continua investiţiile pentru creşterea accesului pacienţilor la serviciile de radioterapie de calitate şi serviciile de paliaţie.

În planul Ministerului Sănătăţii mai există organizarea unei subcomisii cu specialitatea oncopediatrie, dar şi îmbunătăţirea politicilor de resurse umane pentru asigurarea personalului necesar formării unor echipe interdisciplinare în vederea diagnosticării şi tratamentului bolnavilor oncologici.

Potrivit sursei, Ministerul Sănătăţii va încuraja parteneriatele care vor aduce proiecte concrete de dezvoltare a acestui sector, inclusiv prin atragerea fondurilor europene. Primul parteneriat pe care ministrul Sănătăţii l-a semnat în cel de-al doilea mandat al său este cel cu pacienţii cu boli cronice, inclusiv cu afecţiuni oncologice.