Ministerul Sănătăţii a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal

Ministerul Sănătății a suplimentat cu încă 143.000 numărul dozelor de vaccin gripal pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă, în perioadele reci și cu fluctuații de temperatură.

07 ian. 2016, 11:35
Ministerul Sănătăţii a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal

Pentru sezonul 2015 — 2016, Ministerul Sănătății a achiziționat inițial 500.000 de doze de vaccin antigripal, care au fost în totalitate distribuite către direcțiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârșitul anului trecut, potrivit unui comunicat de presă.

La cererea direcțiilor de sănătate publică, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel încât să evităm creșterea numărului de îmbolnăviri prin viroze de sezon. Recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire să se adreseze medicilor de familie pentru a obține gratuit acest vaccin„, a declarat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, potrivit comunicatului.

Peste 461.000 de persoane au fost vaccinate de la demararea de către MS a campaniei de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, care a început anul trecut, la jumătatea lunii noiembrie.

Până în prezent, specialiștii în sănătate publică au informat MS că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și fără tendință de creștere semnificativă.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și SARI s-au înregistrat 3 cazuri de gripă confirmate în laborator„, precizează MS.

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în spitale.

Citeşte şi Spitalele din Suceava au rămas fără vaccinuri antitetanos şi antirabic

Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire — cele cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform strategiei MS și recomandărilor OMS și ECDC.

Ministerul Sănătății reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos — alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și în special prin gripă.

De asemenea, medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție/ spital de boli infecțioase se administrează doar la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.

Ministerul Sănătății atrage atenția că, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, la prima oră de curs, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută.

Citeşte şi Sanofi Pasteur acceptă furnizarea de vaccin antirabic în condiţiile propuse de MS