Ministerul Sănătăţii are în vedere dezvoltarea reţelei de genetică şi boli rare

Ministerul Sănătății are în vedere dezvoltarea rețelei de genetică și boli rare și mărirea numărului de centre de expertiză pentru bolile rare din România, potrivit precizărilor făcute joi, la Zalău, de Olivia Baciu, consilier al ministrului Florian Bodog.
Filip Stan
16 nov. 2017, 14:32
Ministerul Sănătăţii are în vedere dezvoltarea reţelei de genetică şi boli rare

”Domnul ministru Florian Bodog consideră pacienții cu boli rare drept persoane speciale, care necesită îngrijiri integrate și trebuie să fie în permanență în atenția autorităților pentru a putea avea o șansă, iar statul datorează fiecărui cetățean această șansă. Ministerul Sănătății are în vedere dezvoltarea rețelei de genetică și boli rare. În acest moment, la nivel național există nouă centre de referință, respectiv două la București, două la Cluj Napoca, Timișoara, Iași, Craiova, Oradea și, nu în cele din urmă, la Zalău. În toate aceste centre se acordă îngrijire integrată pacienților cu afecțiuni rare și se dorește creșterea numărului acestor centre. În acest sens, Ministerul Sănătății a solicitat Direcției de Asistență Medicală din cadrul ministerului, împreună cu Consiliul Național de Boli Rare să grăbească procedura de analiză a dosarelor depuse, pentru acreditarea unui număr mai mare de centre de expertiză. De asemenea, Ministerul Sănătății încurajează participarea centrelor de referință în cadrul rețelei europene”, a declarat Olivia Baciu, în deschiderea conferinței Europlan 2017.

Conferința Europlan este un eveniment anual, ce își propune monitorizarea implementării Planului Național de Boli Rare în România, într-un cadru ce reunește toți actorii importanți implicați în acest domeniu. Ediția din acest an are loc, joi și vineri, la Zalău.

„Este un moment deosebit pentru noi, cei din acest domeniu al bolilor rare, ca anual să încercăm să vedem ce progrese s-au făcut în implementarea Planului Național de Boli Rare. Considerăm că este foarte important să ne adunăm cu toți, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Muncii, ai direcțiilor de asistență socială comunitară, ai direcțiilor de asistență socială și protecția copilului, ai direcțiilor de sănătate publică, specialiști de la Societatea Română de Genetică Medicală, coordonatorii centrelor de expertiză — majoritatea centrelor de expertiză din România care au fost acreditate sunt astăzi prezente în sală și aceasta este foarte important pentru noi. Sperăm ca astăzi și mâine, împreună, să aflăm că am făcut progrese. Evident, vom afla și că avem foarte, foarte multe lucruri încă de făcut, dar consider că împreună am putea să depășim obstacolele care există pentru că, evident, nu suntem în poziția cea mai favorabilă ca și țară. Avem o infrastructură cu probleme încă, dar într-un cadru legislativ național și european am reușit să facem lucruri împreună, chiar fără finanțare. Acum suntem într-un moment în care cu toți am ajuns la concluzia că avem nevoie de finanțare, pentru că altfel nu vom fi sustenabili în activitățile noastre”, a precizat, la rândul său, Dorica Dan, președintele Alianței Naționale pentru Boli Rare România.

Întâlnirea din prima zi a fost moderată de Maria Puiu, președintele Societății de Române Genetică Medicală și președintele Consiliului Național de Boli Rare, la eveniment fiind prezenți și alți reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai direcțiilor de sănătate publică din țară.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii a elaborat un program de depistare precoce a diabetului la persoanele cu risc crescut

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce